PalestinSemasa

Sebelas wartawan terbunuh, lebih 20 cedera dalam serangan Israel ke atas Gaza

Sebelas wartawan telah terbunuh di Gaza, dengan lebih 20 cedera dan dua hilang sejak serangan udara Israel, kata kumpulan wartawan Palestin dalam laporan baharu.

Menurut laporan yang dikeluarkan pada Ahad oleh Jawatankuasa Kebebasan, yang bergabung dengan Sindiket Wartawan Palestin, 11 wartawan Palestin telah terbunuh oleh serangan udara Israel sejak 7 Oktober.

Kumpulan itu menyediakan “dokumentasi mengenai sasaran wartawan” dari permulaan perang di Gaza hingga petang 15 Oktober. Ia juga mengecam “peningkatan ganas dalam menyasarkan wartawan Palestin.”

Lebih 20 kecederaan turut direkodkan, yang paling serius berlaku di Gaza.

Kemudahan media dibom

Selain itu, kira-kira 50 ibu pejabat dan institusi media musnah akibat tembakan, termasuk Al Aqsa Media Network, Ma’an News Agency, akhbar Al Quds, Baladna Radio, Zaman Radio, Al Quran Radio, pejabat Al Jazeera Network, Palestin TV, dan pejabat agensi berita AFP, menurut laporan itu.

Di Tebing Barat yang dijajah, laporan itu turut mendokumentasikan beberapa wartawan Palestin yang cedera dalam serangan, ditahan, disekat  liputan, ditembak, dan peralatan dirampas dan dimusnahkan oleh tentera Israel.

Laporan itu juga mengecam campur tangan terhadap siaran media. Laporan itu berkata: “Saluran Al Aqsa menghentikan penghantaran melalui satelit Eutelsat sebagai tindak balas kepada tekanan penjajahan.”

Laporan itu juga menyatakan “ancaman langsung kepada ramai wartawan dan kempen hasutan oleh halaman Israel di platform media sosial” dan “banyak siaran Israel yang menyeru penghapusan wartawan dan menggambarkan mereka sebagai pensabotaj dan pengganas.”

 

Related Articles

Back to top button