Semasa

Sempadan Australia akan dibuka semula kepada pelancong pada 21 Februari

SYDNEY : Sempadan Australia akan dibuka semula kepada pelancong pada 21 Februari, sekaligus menamatkan beberapa sekatan perjalanan paling ketat dan paling lama di dunia, menurut Perdana Menteri Scott Morrison.

“Sudah hampir dua tahun sejak kami mengambil keputusan untuk menutup sempadan ke Australia, sempadan akan dibuka semula kepada semua pemegang visa pada 21 Februari tahun ini.

“Kami mengalu-alukan anda kembali ke Australia jika anda telah divaksin dua kali,” katanya.

Pada Mac 2020, sempadan Australia telah disekat dengan tujuan untuk melindungi negara daripada penyakit yang merebak di seluruh dunia.

Pada masa itu, rakyat Australia dilarang meninggalkan negara itu, dan hanya beberapa orang luar dibenarkan masuk.

Peraturan berkenaan menyebabkan warganegaranya terkandas di luar negara, mencetuskan masalah keluarga, menjejaskan industri pelancongan dan sering menimbulkan perdebatan hangat mengenai status Australia sebagai negara moden, terbuka dan berpandangan luar.

Menurut Dewan Perniagaan dan Industri Australia, sekatan sempadannya mengakibatkan peningkatan dalam perbelanjaan korporat sebanyak AS$2.6 bilion (RM10.8 bilion) sebulan.

Sekatan untuk warga Australia dan pelajar telah ditarik balik secara beransur-ansur dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Hampir semua had semasa akan dimansuhkan akibat daripada hasil baharu.

Bagi sektor pelancongan Australia, yang bergelut selepas bilangan pelawat menurun hampir 98 peratus berbanding tahap awal pandemik, perkembangan itu satu berita gembira.

Perjalanan dari Sydney ke Paris pada masa ini lebih mudah daripada perjalanan dari Sydney ke Perth.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button