DomestikPalestin

Serangan israel  di Rafah bermakna lebih banyak penderitaan, kematian – UNRWA

Agensi PBB untuk pelarian Palestin (UNRWA) telah menyatakan kebimbangan yang mendalam tentang akibat serangan israel  di Rafah, menekankan bahawa tindakan sedemikian akan mengakibatkan peningkatan penderitaan dan kematian orang awam.

“Serangan israel  di Rafah bermakna lebih banyak penderitaan dan kematian orang awam,” tulis UNRWA di X. “Akibatnya akan memusnahkan 1.4 juta orang.”

Sebagai tindak balas kepada situasi yang semakin meruncing, UNRWA menekankan komitmennya untuk mengekalkan kehadiran mereka di Rafah selama mungkin.

“UNRWA tidak akan berpindah, Agensi akan mengekalkan kehadiran di Rafah selama mungkin dan akan terus memberikan bantuan menyelamatkan nyawa kepada orang ramai,” katanya.

Perintah pemindahan

Tentera israel  pada pagi Isnin mengeluarkan arahan pemindahan segera kepada penduduk Palestin dan individu yang dipindahkan di beberapa kawasan di timur Rafah, menggesa mereka berpindah ke bandar al Mawasi dengan segera.

Menurut Radio Tentera Darat, keputusan untuk memindahkan penduduk dari timur Rafah telah diambil lewat Ahad dalam sesi Kabinet.

Ia berkata, kira-kira 100,000 orang awam yang dipercayai berada di kawasan itu dijangka dipindahkan.

Rafah adalah rumah kepada 1.4 juta penduduk Palestin yang kehilangan tempat tinggal yang telah berlindung daripada perang israel  yang bermula pada 7 Oktober 2023.

Sejak itu, serangan israel  telah membunuh lebih 34,700 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, selain menyebabkan malapetaka kemanusiaan.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button