PalestinSemasa

israel bom bangunan UNRWA di Gaza

Tentera israel telah mengebom sebuah bangunan milik Agensi PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA) di Gaza, lapor media tempatan.

Penyiar negara israel KAN berkata pada hari Ahad bahawa tentera israel mendakwa bangunan itu adalah “pusat arahan tentera” yang digunakan oleh kumpulan Palestin Hamas.

Selain serangan itu, ramai orang maut dalam serangan udara yang dilakukan oleh pesawat pejuang israel ke atas dua sekolah di Gaza di mana keluarga pelarian telah berteduh.

israel sebelum ini menyasarkan pusat UNRWA di Gaza.

israel telah menggempur Gaza sejak 7 Oktober tahun lalu.

Hampir 34,700 rakyat Palestin telah terbunuh sejak itu di Gaza, sebahagian besar daripada mereka adalah wanita dan kanak-kanak, dan 78,000 yang lain cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin.

Hampir tujuh bulan selepas perang israel, kawasan Gaza yang luas runtuh, memaksa 85 peratus penduduk enklaf itu  berpindah di tengah-tengah sekatan makanan, air bersih dan ubat-ubatan, menurut PBB.

israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa. Keputusan sementara pada bulan Januari mengatakan adalah “masuk akal” bahawa israel melakukan pembunuhan beramai-ramai di Gaza dan mengarahkan Tel Aviv menghentikan perbuatan tersebut dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di sana.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button