Dunia

Stesen penyejukan terbesar di dunia tambah keselesaan jemaah di Masjidil Haram

MAKKAH : Dua stesen penyejukan terbesar di dunia telah dipasang di Masjidil Haram bagi memastikan jemaah dapat menunaikan ibadah mereka dalam keadaan sejuk dan selesa di dalam masjid.

Kerajaan Arab Saudi berkata mereka sentiasa ia adalah sebagai langkah untuk menyediakan kemudahan dan perkhidmatan terbaik kepada jemaah haji dan jemaah di Masjidil Haram di Makkah dan Masjid Nabawi di Madinah.

Stesen penyejukan itu berfungsi untuk membersihkan udara di Masjidil Haram serta menyejukkan suasana di dalam masjid pada bulan Ramadan yang mulia, iaitu musim kemuncak umrah.

Pihak pentadbiran, Presidensi Umum untuk Hal Ehwal Dua Masjid Suci memaklumkan teknologi pembersihan udara cahaya ultraungu digunakan bagi memastikan udara segar di dalam Masjidil Haram.

Sementara itu, pendingin hawa di dalam Masjidil Haram dibersihkan sebanyak sembilan kali sehari, sebelum melepaskan udara yang dirawat dengan baik ke dalam masjid.

Proses penapisan udara dijalankan dalam tiga peringkat, iaitu memindahkan udara ke dalam penapis menggunakan kipas, menangkap bahan pencemar dan zarah, dan kemudian menolak udara bersih kembali ke angkasa.

Pengarah Pentadbiran Am Operasi dan Penyelenggaraan Amer Al-Luqmani  berkata terdapat dua stesen penyejukan di dalam Masjidil Haram, yang merupakan yang terbesar seumpamanya di dunia.

“Stesen Ajyad menghasilkan 35,300 tan penyejukan, yang mana kira-kira 24,500 tan penyejukan digunakan, dan sebuah stesen pusat baharu mempunyai kapasiti 120,000 tan penyejukan.

“Sekiranya berlaku kegagalan teknikal, stesen penyejukan sandaran di sebelah stesen utama telah disediakan untuk mengekalkan dan memastikan kesucian udara yang diedarkan di dalam masjid, katanya.

“Kami kini dalam proses menyejukkan terminal dan membekalkannya dengan 5500 tan penyejukan dari stesen Ajyad, dan penapis penulenan udara di dalam bilik penyaman udara dibersihkan setiap hari sepanjang tahun,” ujarnya.

Tambah beliau, ia tertakluk kepada operasi penyelenggaraan dan pembersihan yang teliti oleh kader kejuruteraan dan teknikal yang berkelayakan tinggi, yang menyelia kerja-kerja ini untuk memastikan pelaksanaan mengikut prinsip teknikal dan menggunakan teknologi terkini.

“Pada musim Ramadan dan Haji akan ada peningkatan 25 peratus bilangan pekerja bagi menangani kes kecemasan serta memastikan penyediaan perkhidmatan yang terbaik untuk jemaah,” katanya lagi.

– AGENSI

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button