Semasa

Sudu jadi simbol baru ‘perjuangan’ Palestin

RAMALLAH : Sudu telah menjadi simbol perjuangan dan pembebasan Palestin di samping bendera dan sepanduk susulan tahanan warga Palestin berjaya meloloskan diri dari penjara Israel.

Ketika enam warga Palestin melarikan diri melalui terowong pada 6 September lalu dari penjara Gilboa yang memiliki keselamatan tinggi, rangkaian sosial berkongsi gambar terowong di kaki sink, dan lubang yang digali di luar.

Tanda pagar, “sudu ajaib”, mencadangkan bagaimana rehat itu mungkin berlaku. Adakah perkakas itu benar-benar terlibat atau tidak, peranannya tidak jelas.

Kemudian pada hari Rabu seorang peguam salah seorang tahanan yang ditangkap semula memberitahu AFP bahawa Mahmud Abdullah Ardah, mengatakan dia telah menggunakan sudu, piring dan juga cerek untuk menggali terowong dari selnya.

Ardah adalah salah satu daripada empat tahanan yang kemudian ditangkap setelah tentera Israel mengerahkan tentera ke Tebing Barat untuk memburu tahanan Palestin yang melarikan diri.

Keenam-enam mereka dituduh merancang atau melakukan serangan terhadap rejim Israel.

Ketika ini, rejim zionis masih memburu dua lagi tahanan yang masih bebas.

Israel telah memulakan inkuiri bagi menyiasat insiden memalukan itu, yang dilihat oleh rakyat Palestin sebagai ‘kemenangan’.

-AGENSI

Oleh Hafeez Anuar

_________________________________________________

MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button