PalestinSemasa

Tentera Israel berundur dari Jenin selepas tangkap seorang warga Palestin

Jenin : Tentera Israel telah berundur dari bandar Jenin di bahagian utara Tebing Barat yang dijajah, selepas melakukan serbuan menangkap seorang warga Palestin.

Saksi mata memberitahu Agensi Berita Anadolu bahawa tentera Israel mengepung sebuah rumah di kem pelarian Jenin dan menangkap seorang warga Palestin di sana.

Kumpulan bersenjata Palestin di Jenin, termasuk yang bergabung dengan Hamas dan kumpulan Jihad Islam, dalam kenyataan berkata pejuang mereka bertempur dengan tentera Israel di Jenin.

Radio Tentera Israel mengesahkan penahanan seorang warga Palestin, yang dikatakan dikehendaki oleh tentera Israel.

Tentera Israel kerap melakukan operasi penangkapan di seluruh Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur yang dijajah dengan alasan untuk mencari warga Palestin yang “dikehendaki”.

Ketegangan semakin memuncak di Tebing Barat sejak beberapa bulan kebelakangan ini di tengah-tengah serbuan berulang Israel ke bandar-bandar lama Palestin berserta serangan yang dilakukan oleh peneroka haram Israel yang biasanya dikawal oleh tentera Israel.

Jumlah rakyat Palestin yang dibunuh oleh tentera Israel di Tebing Barat dan Israel yang dijajah tahun ini adalah yang tertinggi sejak 2005, menurut agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu OCHA.

Keganasan yang meningkat itu turut melibatkan peningkatan dalam serangan Palestin ke atas Israel.

Related Articles

Back to top button