PalestinSemasa

Tentera Israel memberi amaran kepada rakyat Gaza supaya melarikan diri ‘segera’

Tentera Israel pada hari Jumaat menurunkan risalah di Gaza untuk memberi amaran kepada penduduk supaya melarikan diri “segera” ke selatan. Terdahulu, Hamas melepaskan ratusan roket ke arah bandar Ashkelon di Israel “sebagai tindak balas kepada perpindahan dan sasaran orang awam”. Awal hari ini, tentera Israel menyeru semua orang awam di Kota Gaza, lebih 1 juta orang, untuk berpindah ke selatan dalam tempoh 24 jam, menjelang pencerobohan darat yang dijangkakan selepas serangan udara berakhir.

Tentera Israel berkata ia akan beroperasi di Gaza City dalam beberapa hari akan datang dan orang awam hanya perlu pulang apabila dinasihatkan. Lebih 1,500 rakyat Palestin telah terbunuh dalam serangan balas.

Bagaimanapun, seorang pegawai Hamas menggesa rakyat supaya tidak meninggalkan Gaza. Sayap tenteranya kemudian berkata bahawa 13 daripada berpuluh-puluh orang yang ditawannya dari Israel telah terbunuh dalam serangan udara terbaru Israel.

Reuters melaporkan bahawa beberapa jam selepas panggilan pemindahan Israel, tidak ada tanda-tanda orang ramai meninggalkan Kota Gaza, di mana berpuluh-puluh orang berkumpul di Hospital al-Shifa, berikrar untuk kekal di situ.

Sekurang-kurangnya 1,537 individu, termasuk 500 kanak-kanak dan 267 wanita, telah kehilangan nyawa mereka setakat ini di Gaza dalam pengeboman Israel. Tambahan 6,612 orang telah mengalami kecederaan.

Sumber: The Economic Times

Related Articles

Back to top button