Semasa

TikTok nyahaktif akaun rangkaian berita Palestin

BAITULMAQDIS : Sebagai sebahagian daripada usaha bagi melenyapkan suara Palestin, TikTok, perkhidmatan rangkaian sosial yang memfokuskan video, telah melarang secara kekal akaun rangkaian bahasa Arab Palestin yang terkenal kerana mengandungi kandungan pro-Palestin.

TikTok memadamkan akaun itu pada hari Rabu, menurut Al-Qastal, hab rangkaian Palestin yang terkenal untuk rakyat Palestin di Baitulmaqdis yang diduduki, kerana membuat liputan kandungan pro-Palestin dan mendedahkan pelanggaran dan serangan berterusan Israel terhadap rakyat Palestin di Baitulmaqdis.

TikTok juga membatalkan akaunnya pada 2021, menurut Al-Qastal, tetapi rangkaian itu dapat memulihkannya.

Pada November 2021, Facebook menggantung Al-Qastal dan satu lagi rangkaian Palestin, Maydan al-Quds, atas sebab yang sama TikTok telah menyekat akaun milik Al-Qastal.

Rangkaian pro-Palestin, tidak asing dengan batasan media sosial, kerana yang kedua telah mengalih keluar dan menyahaktifkan akaun rakyat Palestin dan pro-Palestin.

Aktivis dan rangkaian Palestin, sebaliknya, secara konsisten menyatakan bahawa memerangi kandungan pro-Palestin di media sosial tidak akan menghalang organisasi berita atau rakyat Palestin daripada mendokumentasikan dan melaporkan jenayah yang dilakukan oleh pendudukan Israel di Palestin ke seluruh dunia.

Mereka secara konsisten menyatakan bahawa mereka akan terus membuat liputan dan mencatat perjuangan Palestin, dan bahawa mereka akan menentang dengan tegas Israel yang terus melemaskan pelanggaran Palestin.

Pada tahun 2020, Pusat Sosial Sada, sebuah organisasi hak digital Palestin yang mengkhusus dalam mempertahankan pengikut Palestin di platform media sosial dan menjejaki pelanggaran, mengenal pasti lebih 1200 pelanggaran terhadap bahan Palestin.

Dengan 801 pelanggaran, Facebook mendahului senarai, diikuti oleh Twitter dengan 276 pelnggaran, Instagram dengan 25 pelanggaran, dan YouTube dengan 10 pelanggaran.

Akibatnya, pentadbir platform semakin menentang kandungan pro-Palestin di media sosial, membayangkan bahawa maklumat pro-Palestin tidak selamat di mana-mana platform ini, terutamanya Facebook, yang paling popular di kalangan rakyat Palestin.

Tambahan pula, atas alasan untuk menghalang “hasutan dan ucapan kebencian” Palestin di platformnya, ia telah menekan dan memerangi kandungan pro-Palestin dalam penyelarasan dengan kerajaan pendudukan Israel dan agensi keselamatan, menyesakkan suara Palestin sambil memberikan naratif Israel kebebasan sepenuhnya.

Menurut pegawai tertinggi kabinet Israel pada masa itu, pentadbiran pendudukan Israel dan Facebook memutuskan untuk bekerjasama untuk memikirkan cara memerangi hasutan di rangkaian media sosial pada 2016.

The Intercept mendedahkan pada Oktober 2021 bahawa Facebook mengekalkan senarai hitam tersembunyi yang mana algoritmanya menyekat maklumat. Terdapat beberapa orang dan kumpulan Palestin dalam senarai hitam, tetapi tiada sasaran Israel.

Penindasan dan pertempuran berterusan terhadap naratif Palestin boleh mengakibatkan naratif itu dilenyapkan sepenuhnya sementara naratif Israel dipromosikan.

-AGENSI

Oleh Ummi Fatihah waartawan pelatih UiTM

Related Articles

Back to top button