Covid19EkonomiSemasa

4 bulan hingga 2 tahun pulihkan perniagaan kesan Covid-19!

Bergantung sektor, kesan perusahaan : FMM

Tempoh empat bulan hingga dua tahun diperlukan bagi pemulihan perniagaan yang terjejas akibat pandemik Covid-19.

Persekutuan Pekilang-pekilang Malaysia (FMM), menerusi Presidennya, Tan Sri Soh Thian Lai berkata tempoh itu bergantung kepada jenis sektor dan skala kesan berkenaan terhadap sesuatu perniagaan.

Tambah beliau rantaian bekalan akan terus menerima kesan susulan kelewatan penghantaran daripada pembekal dan penghantar yang berdepan kenaikan kos logistik dan penghantaran, peningkatan harga bahan mentah serta kekurangan bekalan.

“Sektor pengilangan akan terus mengambil pendirian pesimistik ke atas unjuran mereka bagi prospek perniagaan untuk tempoh yang berbaki tahun ini.

“Bagi kebanyakan syarikat, keseluruhan aktiviti perniagaan termasuk jualan domestik dan eksport bagi enam bulan akan datang dijangka rendah kerana mereka masih meneruskan pemulihan semula perniagaan,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu. kenyataan pada Sabtu.

FMM menyifatkan kuantum penguncupan ekonomi bagi suku kedua tahun ini seperti diumumkan Bank Negara Malaysia pada Jumaat, membuktikan impak buruk pandemik COVID-19 ke atas perniagaan.

Ia turut menjangkakan sebaik tempoh moratorium pinjaman bank secara automatik dan subsidi upah selama enam bulan berakhir September ini, kebanyakan syarikat dan perniagaan akan berdepan kos dua kali ganda yang memberi impak buruk terhadap inisiatif pemulihan perniagaan mereka.

“Bagi memastikan ekonomi mampu dipulihkan segera dan perniagaan dapat meningkatkan pendapatan mereka dan mengekalkan tenaga kerja, kita boleh memohon agar kerajaan meneruskan sokongan kepada industri dengan menyediakan lebih banyak inisiatif dan bantuan.

“Ini khususnya seperti pelanjutan moratorium bagi kemudahan perbankan dan pelaksanaan yang tepat pada masanya bagi Rang Undang-undang Langkah-langkah Sementara Bagi Mengurangkan Kesan Penyakit Koronavirus 2019 (COVID-19) 2020,” kata Soh.

— BERNAMA

 

 

 

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button