PalestinSemasa

79 diplomat Finland tandatangani surat kritik tindak balas Finland terhadap serangan israel ke atas Gaza

Tujuh puluh sembilan diplomat Finland menandatangani surat yang mengkritik tindak balas negara itu terhadap serangan israel ke atas Gaza, kata laporan media.

Para diplomat itu berkata dalam surat kepada Menteri Luar Elina Valtone bahawa Finland harus menuntut gencatan senjata di Gaza dan mengutuk penggunaan kekerasan yang tidak seimbang oleh Israel dan pelanggaran undang-undang antarabangsa di rantau ini, menurut penyiar awam YLE, yang menyatakan bahawa mesej keras yang dihantar kepada menteri oleh penjawat awam jarang berlaku dalam sejarah Finland.

Valtone berkata adalah baik untuk membincangkan dasar Finland semasa dia mengulas surat kepada saluran berita STT.

“Dasar luar dan keselamatan kami di Timur Tengah adalah berdasarkan hak asasi manusia, demokrasi, kedaulatan undang-undang dan kesaksamaan,” katanya.

Sambil menyatakan bahawa Finland adalah penyokong kuat Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC), Valtone berkata, “Tidak dinafikan Finland bersedia untuk mengutuk dan ingin mengutuk pelaku — tanpa mengira siapa pelakunya — semua jenayah ini.”

Beliau menegaskan bahawa Finland secara konsisten mengecam tindakan Israel dalam penempatan haram Yahudi di Tebing Barat yang dijajah.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button