PalestinSemasa

Tentera pangkat tinggi AS letak jawatan, rasa ‘bersalah’ sumbang pada genosid di Gaza

Seorang pegawai kanan tentera AS telah meletak jawatan, kerana merasa sokongan negaranya terhadap israel menjadi punca genosid orang awam Palestin, menambah rentetan peletakan jawatan oleh pegawai tentera dan pegawai awam Amerika yang berpangkat tinggi.

Dalam surat yang dikeluarkan pada hari Isnin, Harrison Mann seorang mejar tentera, menjelaskan kepada rakan setugasnya di Agensi Perisikan Pertahanan (DIA) bahawa peletakan jawatannya pada November sebenarnya disebabkan oleh “kecederaan moral” yang berpunca daripada sokongan AS terhadap perang israel di Gaza.

“Saya takut. Takut melanggar norma profesional kami. Takut mengecewakan pegawai yang saya hormati. Takut anda akan rasa dikhianati. Saya pasti sesetengah daripada anda akan berasa begitu membaca ini,” tulis Mann dalam surat yang dikongsi dengan rakan sekerja bulan lalu dan diterbitkan pada profil LinkedInnya.

DIA tidak menjawab permintaan untuk komen

Mann berkata dia berasa malu dan bersalah kerana membantu dasar AS yang katanya menyumbang kepada pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.

Mann akan menjadi pegawai DIA pertama yang diketahui berhenti kerana sokongan AS kepada israel.

Seorang juruterbang Amerika Aaron Bushnell maut membakar dirinya pada Februari di luar kedutaan israel di Washington dan anggota tentera lain juga telah membantah.

Lebih 35,000 rakyat Palestin telah terbunuh dan 78,827 cedera dalam pengeboman tanpa henti israel di Gaza. Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat tentang kekurangan bantuan kemanusiaan yang dibenarkan masuk ke Gaza oleh israel, dan amaran antarabangsa tentang kebuluran yang meragut nyawa.

‘Bersuara menentang ketidakadilan’

“Pada satu ketika – apa pun justifikasinya – sama ada anda menyokong dasar yang menyebabkan kebuluran kanak-kanak, ataupun tidak,” butiran Mann dalam suratnya.

Surat peletakan jawatan Mann mendapat pujian meluas di media sosial, dengan ramai yang menyokong pendirian beraninya.

Amar Billoo, antara lain, memujinya sebagai tindakan berani yang luar biasa dalam mengejar keadilan dan kemanusiaan.

Menyatakan harapan bahawa contoh Mann akan menggalakkan rakan-rakan anggota tentera untuk bersuara menentang ketidakadilan dan mempertahankan apa yang mereka percayai, pengguna menyatakan bahawa keputusan berani Mann akan bergema dalam komuniti tentera dan mencetuskan kebangkitan.

Seorang pegawai perkhidmatan asing yang berpengalaman lebih 18 tahun, baru-baru ini meletak jawatan, menekankan, “Kami telah kehilangan landasan moral kami,” dan menyifatkan percubaan AS untuk menghentikan konflik israel di Gaza sebagai strategi yang tidak berkesan.

Angka kematian yang tinggi telah mencetuskan protes pro-Palestin yang telah melanda kampus kolej di seluruh Amerika Syarikat.

Pentadbiran Biden pada hari Jumaat berkata israel menggunakan senjata yang dibekalkan oleh AS mungkin telah melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa semasa operasi ketenteraannya di Gaza, dalam kritikannya yang paling kuat setakat ini terhadap israel.

israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa. Keputusan sementara pada bulan Januari mengatakan adalah “masuk akal” bahawa israel melakukan pembunuhan beramai-ramai di Gaza dan mengarahkan Tel Aviv menghentikan tindakan tersebut dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

Francesca Albanese, pelapor khas PBB mengenai situasi hak di wilayah Palestin, berkata terdapat alasan yang munasabah untuk mempercayai israel melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin di Gaza.

Pada hari Isnin, AS menegaskan bahawa sekutunya di Timur Tengah tidak terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button