RamadanSemasa

Al-Quran diturunkan pada malam Nuzul Quran atau Lailatulqadar?

Malam Nuzul Al-Quran dan malam Lailatulqadar kedua-duanya adalah malam berlaku penurunan Al-Quran mengikut peringkatnya tersendiri.

Malam 17 Ramadan yang masyhur dengan malam Nuzul Al-Quran adalah malam permulaan turunnya Al-Quran dari Baitul ‘izzah (langit dunia) kepada Rasulullah SAW secara berperingkat.

Adapun penurunan Al-Quran pada malam lailatulqadar adalah malam Al-Quran diturunkan dari luh mahfuz ke Baitul ‘izzah secara serentak 30 juzuk.

Huraiannya, antara kemuliaan bulan Ramadan adalah berlakunya peristiwa penurunan mukjizat agung Rasulullah SAW pada bulan tersebut dan peristiwa ini dikenali sebagai Nuzul Al-Quran.

Peristiwa ini telah dirakam oleh Allah SWT dalam firmannya:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ

Maksudnya: “(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah.”

(Surah al-Baqarah;185)

Berdasarkan ayat di atas, Ibn Kathir mentafsirkan bahawa Allah SWT memuliakan bulan puasa berbanding bulan yang lain yang mana bulan tersebut terpilih sebagai bulan turunnya Al-Quran berbanding bulan-bulan yang lain.

Perbezaan antara penurunan Al-Quran pada malam Nuzul Al-Quran dan malam Lailatulqadar adalah perbezaan dari segi kaedah penurunan Al-Quran.

Sesungguhnya Al-Quran diturunkan secara berperingkat yang mana ia bermula dari luh mahfuz ke baitul ‘izzah (langit dunia) dan seterusnya,dari baitul ‘izzah turun kepada Rasulullah SAW.

Oleh yang demikian, perbezaan penurunan Al-Quran di antara dua malam ini adalah seperti berikut:

Pertama, penurunan Al-Quran pada malam lailatulqadar ialah proses penurunan dari luh mahfuz ke baitul ‘izzah atau dikenali sebagai langit dunia sepertimana yang telah dirakamkan oleh Allah SWT dalam firmannya:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ

Maksudnya: “Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatulqadar,” (Surah al-Qadr: ayat 1)

Berdasarkan firman Allah di atas, Ibn kathir menafsirkan ayat ini dengan menukilkan pandangan Ibn Abbas tentang perkara ini yang mana Allah SWT menurunkan Al-Quran secara serentak pada malam tersebut.

Kemudian, Allah SWT menurunkan  wahyu secara berperingkat kepada Rasulullah SAW selama 23 tahun.

Kedua, penurunan pada hari Nuzul Al-Quran atau pada tanggal 17 Ramadan adalah merupakan penurunan wahyu pertama yang diturunkan ke Gua Hira’ yang mana ia melibatkan permulaan surah al-‘Alaq sekali gus bermulanya penurunan wahyu secara beransur-ansur dari Baitul ‘izzah kepada Rasulullah SAW. Perkara ini telah dijelaskan oleh Ibn Kathir dengan menukilkan riwayat Abu Jaafar al-Baqi:

كَانَ ابْتِدَاءُ الْوَحْيِ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وسلَّم يوم الِاثْنَيْنِ، لِسَبْعَ عَشْرَةَ لَيْلَةً خَلَتْ مِنْ رَمَضَانَ

Maksudnya“Permulaan wahyu bagi Rasulullah SAW pada hari Isnin bersamaan malam 17 dari bulan Ramadan.”

(Rujuk al-Bidayah wa al-Nihayat: 3/11)

Kesimpulannya, malam Nuzul Al-Quran dan malam Lailatulqadar kedua-duanya adalah malam berlaku penurunan Al-Quran mengikut peringkatnya tersendiri.

Malam 17 Ramadan yang masyhur dengan malam Nuzul Al-Quran adalah malam permulaan turunnya Al-Quran dari Baitul ‘izzah (langit dunia) kepada Rasulullah SAW secara berperingkat.

Adapun penurunan Al-Quran pada malam lailatulqadar adalah malam al-Quran diturunkan dari luh mahfuz ke Baitul ‘izzah secara serentak 30 juzuk.

Dirujuk daripada
IRSYAD FATWA EDISI KHAS RAMADHAN SIRI KE 228

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button