InspirasiSemasa

Anak Malaysia raih anugerah di Amerika Syarikat

Dipilih sebagai pelajar kejuruteraan berbakat di dunia

SHAH ALAM: Pelajar Malaysia berjaya dinobatkan sebagai penerima Anugerah Professor Barnes McCormick Vertical Flight Foundation Scholarship 2021, Amerika Syarikat (AS) oleh Vertical Flight Society, menurut laporan Pejabat Mara di AS.

Impian Raja Akif Raja Zahirudin, 28, menceburi bidang aeroangkasa tercapai apabila beliau dipilih antara 27 pelajar kejuruteraan berbakat di dunia yang terlibat dalam bidang teknologi penerbangan vertikal.

Raja Akif berkata sejak dari kecil beliau gemar melihat pesawat kapal terbang dan helikopter berlepas serta  mendarat di lapangan terbang.

“Minat yang mendalam dalam bidang aeorangkasa mendorong saya menimba ilmu dengan gigih dan memanfaatkan peluang pelajaran yang disediakan Mara bagi merealisasikan impian menjadi salah seorang pakar dalam bidang ini.

“Kini saya bertugas sebagai Graduate Research Assistant di Penn State di mana saya berpeluang melibatkan diri dalam  pelbagai kajian dan projek,” katanya dalam satu kenyataan.

Raja Akif turut menambah pengalaman manis beliau berkolaborasi dengan beberapa pusat penyelidikan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA).

Beliau menceritakan  pengilbatannya dalam kajian projek NASA JHU-APL Dragonfly yang bertujuan menghantar sebuah dual-quadcopter ke Titan iaitu salah satu bulan planet Saturn dijangkakan pada 2027.

“Saya pernah berkolaborasi dengan NASA Ames Research Center dalam kajian mengenai konsep rotor senyap iaitu “Anti-Phase Vortex Reduction Control for Rotor Noise Suppression.

“Pada masa ini juga, saya sedang berkolaborasi dengan NASA Langley Research Center untuk mengkaji kelebihan daripada sudut akustik dan prestasi penerbangan yang dihasilkan konfigurasi coaxial co-rotating pada kenderaan eVTOL (Electric Vertical Takeoff and Landing).

“Saya mempunyai impian untuk mengambil sebanyak mungkin pengalaman dan kepakaran teknologi di sini agar dapat memberi sumbangan kepakaran bidang baharu ini kepada Malaysia,” ulas Akif.

Pada 2012 hingga 2016 Raja Akif melanjutkan pengajian di Pennsylvania State University, Pennsylvania, AS di bawah program Skim Pinjaman Pelajaran (SPIP) Mara selama empat tahun dalam jurusan Kejuruteraan Aeroangkasa di peringkat ijazah sarjana muda.

Kemudian beliau meneruskan pengajian di peringkat ijazah sarjana tajaan Yayasan Daya Diri dan kini sedang menjalankan pengajian di peringkat ijazah doktor falsafah (PhD) dalam Kejuruteraan Aeroangkasa di Penn State bawah tajaan Mara.

-Sinar Harian

Nurshazlin Shahroom

 

Related Articles

Back to top button