DomestikHiburanSemasa

Anuar Rahman, keluar daripada persaraan kerana filem Syahadan

BANGI: Bertahun menghilang selepas bersara daripada bidang lakonan, Anuar Abdul Rahman kembali beraksi dalam filem Syahadan.

Anuar menjadi pelakon pembantu dengan memegang watak Pak Daud, seorang guru silat dan sahabat baik kepada ayah Omar lakonan Jufferi Jamari.

Menurut Anuar, sebelum ini memang beliau sudah nekad bersara pada tahun 2006, namun sebaik sahaja membaca skrip filem arahan Datuk Dr. Fairus Hussain (FDAM), hatinya kembali berpaut untuk berlakon.

Untuknya skrip itu sangat dekat dengan dirinya, dan merasakan ini adalah tanggungjawabnya bagi melestarikan silat yang menjadi seni warisan Melayu.

Sememangnya selepas bersara Anuar memang aktif dalam bidang silat, jadi watak sebagai Pak Daud mudah untuk beliau hayati, dan aksi pertarungan silat dalam filem Syahadan semuanya dilakukan sendiri.

Filem Syahadan merupakan arahan Datuk Dr. Fairus Hussain (FDAM) dan Halim Hassan dengan kerjasama Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (PESAKA) yang mengangkat tema seni mempertahankan diri Melayu iaitu silat.

Rakyat Malaysia terutamanya pencinta seni warisan silat Melayu dijemput beramai-ramai menyaksikan filem Syahadan yang akan ditayangkan di 41 buah pawagam seluruh Malaysia, bermula tayangan pada 17 Februari 2022.

Sangat digalakkan untuk para penonton, menonton sambil berbusana Melayu.

#SyahadanFilemKita
#GempurPanggungBerbusana17Feb

 

—————————————————————————————————————————–

Sinopsis Filem Syahadan

Syahadan mengisahkan tentang seorang remaja bernama Omar yang hidup tanpa matlamat yang sebenar. Ini menyebabkan ayahnya terpaksa menghantar Omar ke kampung untuk dibaiki akhlaknya menjadi insan yang berguna kepada masyarakat melalui kaedah persilatan.

Omar pada mulanya menentang dan tidak berminat mempelajari silat. Namun hatinya terbuka setelah gurunya Pak Daud berjaya menumpaskan empat orang samseng yang bersenjata di warung Kak Milah.

Di sepanjang sesi latihan silat bersama Pak Daud, Omar terpaksa berhadapan dengan cabaran latihan fizikal dan mental untuk membina jatidiri sebagai orang silat.

Setelah berjaya mewarisi ilmu persilatan, suatu hari Omar berdepan dengan kumpulan samseng yang merupakan sindiket penculikan kanak-kanak yang diketuai oleh Zed Punk.

Berjayakah Omar menumpaskan kumpulan samseng berkenaan?

Oleh Faiz Danial – Wartawan Pelatih Ummah Today

Related Articles

Back to top button