PalestinSemasa

AS bersubahat dalam bencana kemanusiaan di Gaza : Senator AS

Senator Bebas Bernie Sanders berkata pada hari Jumaat adalah “tidak boleh diterima” bagi AS untuk menghantar $14 bilion kepada Israel yang mengancam menyerang Rafah di Gaza yang terkepung.

“Salah satu bencana kemanusiaan terburuk dalam sejarah moden kini berlaku di hadapan mata kita di Gaza hari ini, sekarang, dan kita, sebagai kerajaan Amerika Syarikat, bersubahat,” kata Sanders menjelang undian prosedur Senat sama ada meluluskan bantuan keselamatan untuk Israel dan Ukraine.

Persoalan yang mesti ditanya oleh Kongres AS ialah berapa ramai lagi kanak-kanak dan orang yang tidak bersalah akan “dihentam” oleh PM Benjamin Netanyahu dalam proses ini, kata Sanders, sambil menambah di sebalik kemusnahan total Gaza, Netanyahu “tidak mempunyai rancangan.”

“Kongres AS bersedia untuk membelanjakan $14 bilion lagi untuk bantuan ketenteraan kepada kerajaan sayap kanan Netanyahu. Empat belas bilion dolar lagi. Dan 10 bilion daripada wang ini sama sekali tidak terhad dan akan membolehkan Netanyahu membeli lebih banyak bom, dia benar-benar menggunakan untuk meratakan Gaza dan membunuh beribu-ribu kanak-kanak,” katanya.

Dia bertanya sama ada Kongres akan “menganugerahkan” Netanyahu dengan bantuan ketenteraan supaya ia boleh “memusnahkan” beribu-ribu lagi lelaki, wanita dan kanak-kanak.

Sanders menjelaskan bahawa dia akan menentang rang undang-undang itu dan menggesa rakan-rakannya untuk melakukan perkara yang sama.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button