PalestinSemasa

Audio dedahkan helikopter Israel sendiri yang ‘menembak’ tawanan Israel pada 7 Oktober

Sebuah helikopter tentera Israel menembak ke arah orang Israel yang ditangkap oleh kumpulan Hamas pada 7 Oktober dalam perjalanan mereka untuk mengepung Gaza, menurut audio yang bocor, yang telah mendedahkan kengerian mereka terbunuh dalam serangan Israel dan bukannya serangan Hamas.

Audio yang bocor, sebahagian daripadanya diterbitkan di laman berita Israel Ynet, merakamkan pertemuan pada hari Selasa antara bekas tawanan Israel, saudara-mara mereka yang masih dalam tawanan Hamas, dan Kabinet Perang Israel.

Seorang tawanan wanita yang dibebaskan kedengaran dalam rakaman itu berkata, “Kami rasa tiada siapa yang berusaha melakukan apa-apa untuk kami. Hakikatnya, saya berada di tempat persembunyian yang dibedil, dan kami terpaksa diseludup keluar, dan kami cedera. Dan ada helikopter yang menembak kami dalam perjalanan ke Gaza.”

Dia menambah, “Hakikat bahawa kami dibedil, hakikat bahawa tiada siapa yang tahu apa-apa tentang di mana kami berada…. Anda mendakwa ada risikan. Tetapi sebenarnya ialah kami ditembak. Suami saya telah dipisahkan daripada kami tiga hari sebelum kami kembali ke Israel dan dibawa ke terowong [Hamas].”

Dalam butiran pertemuan itu, tawanan yang dibebaskan oleh Hamas dan saudara-mara mereka yang bertemu dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menyatakan rasa tidak puas hati mereka terhadap perdana menteri akibat serangan udara Israel ke atas Gaza yang terkepung.

Seorang lagi tahanan, yang dibebaskan sebagai sebahagian daripada perjanjian pertukaran tawanan antara Israel dan Hamas, berkata, “Saya adalah tawanan, dan saya memahami kesusahannya. Setiap hari dalam kurungan adalah amat mencabar.

“Kami berada di dalam terowong, ketakutan kerana tahu bukan Hamas tetapi Israel yang akan membunuh kami, dan kemudian mereka akan mengatakan Hamas membunuh anda. Jadi, saya sangat menggesa agar pertukaran tahanan diadakan secepat mungkin, dan semua orang perlu pulang ke rumah. Tidak perlu ada hierarki. Semua orang adalah sama penting.”

Protokol Hannibal

Bulan lalu Haaretz melaporkan bahawa helikopter tentera tiba di tapak festival dan melepaskan tembakan ke arah pejuang Hamas dan turut menembak beberapa pengunjung festival. Beberapa tentera Israel juga “memutuskan untuk menggunakan peluru artileri” terhadap Hamas “secara bebas, tanpa mendapat kebenaran daripada pihak atasan mereka,” lapornya.

Kesaksian seorang askar baru-baru ini juga menimbulkan persoalan sama ada tentera Israel menembak orang awamnya sendiri di bawah “Protokol Hannibal” pada 7 Oktober berhampiran pagar dengan Gaza yang terkepung.

Dalam laporan yang disiarkan oleh Channel 12 News Israel , leftenan dua dari unit kereta kebal Israel yang dikenal pasti sebagai Michal bercakap tentang pengalamannya mengejar pejuang Palestin pada 7 Oktober.

“Kami tiba di pintu masuk [Hulit], dan pintu pagar ditutup. Seorang askar datang kepada saya, agak ketakutan, berkata, ‘Pengganas dah masuk.’ Kami memasuki perkarangan, memecahkan pintu pagar dengan kereta kebal, dan mengikut arahan yang ditunjukkan oleh askar itu,” katanya.

“Kemudian askar itu memberitahu saya, ‘Tembak di sana. Pengganas ada di sana.’ Saya bertanya kepadanya, ‘Adakah ada orang awam [Israel] di sana?’ Jawapannya ialah, ‘Saya tidak tahu, tembak sahaja.'”

“Saya memutuskan untuk tidak membedil sasaran [dengan peluru kereta kebal] kerana ia adalah penempatan Israel, tetapi saya melepaskan tembakan menggunakan mesingan di pintu sebuah rumah,” katanya.

Tuntutan tidak berasas

Tel Aviv telah diketahui membuat dakwaan tidak berasas dan mengubah naratif sejak ia memulakan perangnya terhadap Gaza. Angka kematian awal Israel ialah 1,400, yang kemudian disemak semula kepada 1,200.

Pada 15 November, tentera Israel mendakwa telah menemui senapang AK-47 di belakang mesin MRI di Hospital Al Shifa apabila mereka menyerbunya, tetapi apabila Fox News dan BBC dibenarkan masuk untuk melaporkan, mereka mendapati ada dua  senapang, bukan satu.

CNN berkata kemudian ia tidak jelas dari mana senapang kedua itu datang, mencadangkan IDF boleh menyusun semula senjata itu.

Juga di Hospital Al Shifa, IDF mendakwa telah menemui senarai nama pemimpin Hamas, yang sebenarnya, hanya kalender Arab.

Pusat Türkiye’s Countering Disinformation juga menunjukkan bagaimana lawatan Elon Musk ke Israel mendedahkan lagi kempen propaganda negara Israel itu.

Pusat itu mengenal pasti taktik manipulasi dalam rakaman buaian yang disebarkan oleh Israel dengan kapsyen, “salah satu simbol serangan Hamas ke atas Kibbutz, buaian.”

Musk ditunjukkan beberapa selongsong peluru kosong di dalam katil bayi. Walau bagaimanapun, rakaman yang dirakam semasa lawatan bekas gabenor New Jersey Chris Christie pada 12 November tidak mempunyai selongsong ini dalam buaian yang sama.

Lebih-lebih lagi, katil bayi yang dikatakan diisi dengan selongsong kosong tidak menunjukkan tanda-tanda kerosakan.

Sebahagian besar kawasan utara Gaza musnah selepas berminggu-minggu Israel mengebom kawasan yang disekat itu. Peperangan Israel ke atas Gaza yang terkepung telah membunuh hampir 17,200 orang dan mencederakan puluhan ribu, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button