PalestinSemasa

Tentera Israel culik dan bogelkan orang awam Palestin 

Jurucakap tentera Israel Daniel Hagari, ketika ditanya mengenai imej-imej ini, mendakwa pada taklimat bahawa “pengganas telah menyerah”.

Bagaimanapun, akhbar Al-Araby al-Jadeed yang berpangkalan di London, atau The New Arab, berkata salah seorang lelaki yang dilihat dalam foto itu ialah wartawan Gaza, Diaa al Kahlout, dan dia telah ditangkap bersama orang awam lain dan beberapa ahli keluarganya.

“Al Kahlout adalah antara berpuluh-puluh penduduk Gaza yang ditangkap oleh tentera Israel di Gaza dan dipaksa menanggalkan pakaian mereka, diperiksa serta dimalukan sebelum mereka dibawa ke lokasi yang tidak diketahui, menurut laporan saksi mata,” katanya.

Al-Araby mengutuk sekeras-kerasnya penahanan itu dalam satu kenyataan dan menggesa kumpulan hak asasi manusia membantu dalam memastikan pembebasan wartawannya.

Ramy Abdu, pengasas dan pengerusi Pemantau Hak Asasi Manusia Euro-Med yang berpangkalan di Geneva, berkata dalam catatan di X bahawa dia juga mengesahkan rakannya Al Kahlout berada dalam kalangan tahanan, serta pengarah sebuah sekolah dan pekerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. 

“Saya telah merayu dia meninggalkan Beit Lahia untuk pergi ke selatan Wadi Gaza, tetapi dia memberitahu saya ‘Bagaimana saya boleh meninggalkan ‘Nada’ dan ibu saya yang sudah tua?'” kata Abdu.

Nada ialah anak perempuan Al Kahlout yang memerlukan penjagaan khas dan peralatan perubatan untuk terus hidup, tambahnya.

Seorang pemuda bernama Mohammed Al Rai memberitahu pasukan Pemantau Euro-Med bahawa dia melihat sekurang-kurangnya tujuh pemuda ditembak mati oleh tentera Israel dalam insiden berasingan, kerana keengganan mereka untuk mematuhi arahan memalukan tentera Israel, NGO itu.

Related Articles

Back to top button