SemasaSyria

A’zaz berdarah… 5 terkorban & 5 cedera serangan pengganas

Orang awam terbunuh & cedera ketika bermulanya mesyuarat Astana ke-19 di Syria

A’ZAZ: Lima orang awam, termasuk seorang kanak-kanak, terbunuh termasuk 5 yang lain cedera dalam serangan yang dianggap pembunuhan beramai-ramai (massacre) yang menyasarkan kawasan perumahan dan pasar popular di bandar A’zaz, utara Aleppo pada Selasa lapor Sukarelawan Pertahanan Awam Syria, White Helmets.

Serangan dengan roket itu juga telah menyebabkan kerosakan besar kepada harta benda awam. Sebuah pekan di kawasan luar bandar yang sama juga mengalami serangan serupa namun tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan.

“Banyak situasi berbahaya berlaku kepada kita saat ini, orang ramai memerlukan maklumat tentang kaedah keselamatan & keselamatan untuk melindungi diri mereka. Kami menyediakan sesi kesedaran supaya orang awam dapat campur tangan dan memberikan pertolongan cemas sehingga pasukan kami tiba.” kata Sukarelawan Pertahanan Awam Syria, White Helmets, Abdel Halim Shehab.

Bandar A’zaz yang merupakan kawasan luar bandar utara Aleppo menyaksikan peningkatan serangan pengganas yang dikawal oleh pasukan rejim dan Pasukan Demokratik Syria.

Menurut White Helmets, peningkatan ini berlaku pada masa ketika tentera rejim Syria, Rusia dan militia yang setia kepada mereka terus menyasarkan kampung, pekan, kem dan kawasan kediaman lain di barat laut Syria dengan ketiadaan sebarang tindakan atau pendirian antarabangsa yang tegas untuk menghentikan serangan ini.

BACA JUGA
Apa khabar Syria? 

MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:

– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button