PalestinSemasa

Bantahan pelajar universiti terhadap perang Gaza israel tersebar di seluruh dunia

Bantahan pelajar terhadap serangan tentera israel ke atas Gaza  telah merebak ke beberapa negara.

Berikut ialah rangkuman kempen utama.

Amerika Syarikat

Penunjuk perasaan telah berkumpul di sekurang-kurangnya di 40 kampus universiti AS sejak 17 April, dengan mendirikan kem khemah untuk membantah jumlah kematian yang meningkat di Gaza.

Hampir 2,000 orang telah ditahan, menurut media AS, dalam demonstrasi yang mengingatkan protes terhadap Perang Vietnam.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, polis telah menyuraikan secara paksa beberapa perhimpunan duduk pelajar, termasuk satu di Universiti New York atas permintaan pentadbirnya.

Penunjuk perasaan berkumpul di dalam Universiti Columbia, pusat bantahan pelajar di New York, mengadu tentang kekejaman polis apabila cuba menyuraikan mereka.

Di Universiti California, Los Angeles, ratusan polis mengosongkan sebuah kem, merobohkan sekatan dan menahan lebih 200 penunjuk perasaan.

Berpuluh-puluh anggota polis yang memakai peralatan rusuhan menggunakan semburan kimia untuk membubarkan perkhemahan pro-Palestin di Universiti Virginia, lapor akhbar pelajar The Cavalier Daily .

Pegawai merobek payung yang digunakan oleh beberapa penunjuk perasaan sebagai perisai, bergelut dengan mereka, dan merobohkan khemah, menurut video yang disiarkan oleh akhbar itu.

Universiti Brown di Rhode Island juga mengadapi perkara yang sama.

Presiden Joe Biden memecah sikap berdiam dirinya mengenai protes pada hari Khamis, dengan menegaskan “perintah mesti diutamakan”.

Perancis

Polis pada hari Jumaat polis menghalau secara paksa penunjuk perasaan pro-Gaza di Sciences Po di Paris, sekolah sains politik terkemuka di negara itu.

Pegawai berkata 91 orang telah ditangkap.

Pentadbir sementara Sciences Po Jean Basseres menolak permintaan pelajar untuk mengkaji hubungan institusi itu dengan universiti israel.

Di luar Universiti Sorbonne yang berhampiran, Kesatuan Pelajar Yahudi di Perancis menubuhkan “meja dialog” pada hari Jumaat.

“Pelajar Yahudi mempunyai tempat mereka dalam dialog ini,” kata Joann Sfar, seorang artis buku komik yang dijemput sebagai penceramah jemputan.

Dia berkata dia memahami mengapa pelajar “marah dengan apa yang berlaku di Timur Tengah”.

Di Universiti Paris-Dauphine, pentadbir mengharamkan persidangan yang melibatkan Rima Hassan, pakar undang-undang antarabangsa Perancis-Palestin yang lantang mengutuk “pembunuhan beramai-ramai” di Gaza.

Larangan itu, yang dikenakan atas alasan terdapat risiko kekacauan awam, telah dibatalkan oleh pihak berkuasa kehakiman.

Presiden Perancis Emmanuel Macron pada hari Sabtu mengutuk sekatan universiti di Sciences Po dan universiti Perancis lain yang “menghalang perdebatan”.

Jerman

Polis campur tangan pada hari Jumaat untuk menghalau penunjuk perasaan di luar Universiti Humboldt di tengah Berlin.

Sebilangan penunjuk perasaan telah “diusir secara paksa” selepas enggan berkhemah ke lokasi lain, kata polis.

Datuk Bandar Berlin, Kai Wegner mengkritik protes itu, berkata di X, sebelum ini Twitter, bahawa bandar itu tidak mahu melihat perhimpunan seperti yang berlaku di Amerika Syarikat atau Perancis.

Kanada

Pelajar telah memprotes perang israel di Gaza di beberapa bandar, termasuk Montreal, Ottawa, Toronto dan Vancouver. Beratus-ratus penunjuk perasaan telah menyertai kem pertama dan terbesar, di Universiti McGill Montreal, dalam menghadapi ancaman polis.

Mereka telah berikrar untuk kekal di sana sehingga McGill memutuskan semua hubungan kewangan dan akademik dengan israel.

Pentadbir universiti berkata pada hari Rabu mahu kem itu disuraikan segera, mendakwa penunjuk perasaan bukan ahli badan pelajar itu.

Australia

Beratus-ratus penyokong Gaza dan israel berdepan di Universiti Sydney pada hari Jumaat, menjerit slogan dan mengibarkan bendera.

Kecuali untuk beberapa perdebatan panas, bantahan berlaku dengan aman.

Penunjuk perasaan pro gencatan senjata telah berkampung selama 10 hari di atas rumput hijau di hadapan universiti.

Mereka mahu ia memutuskan hubungan dengan institusi israel dan menolak pembiayaan daripada syarikat senjata.

Ireland

Pelajar di Trinity College Dublin University mula berhimpun pada hari Jumaat, menyifatkan protes itu sebagai “perkhemahan perpaduan dengan Palestin”.

Mexico

Berpuluh-puluh pelajar dari universiti terbesar negara, UNAM, mendirikan kem di ibu negara pada Khamis, sambil melaungkan “Bebaskan Palestin” dan “Dari sungai ke laut, Palestin akan merdeka”.

Presiden Mexico Gustavo Petro mengumumkan hubungan diplomatik yang teruk dengan israel.

Switzerland

Kira-kira 100 pelajar sejak Khamis telah menduduki pintu masuk sebuah bangunan di Universiti Lausanne, menggesa boikot akademik israel dan gencatan senjata segera di Gaza.

Sit-in secara aman akan diteruskan sehingga Isnin.

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button