PalestinSemasa

PBB anggar pembinaan semula Gaza telan belanja $30B hingga $40B

Sebuah agensi PBB berkata pembinaan semula Gaza yang dilanda peperangan akan menelan belanja kira-kira $30 bilion hingga $40 bilion dan memerlukan usaha dalam skala yang tidak pernah dilihat sejak Perang Dunia II.

“Skala kemusnahan adalah besar dan tidak pernah berlaku sebelum ini. Ini adalah misi yang tidak ditangani oleh masyarakat global sejak Perang Dunia Kedua,” kata penolong setiausaha agung PBB Abdallah al-Dardari pada sidang akhbar di ibu negara Jordan, Amman.

Beliau menambah bahawa jika pembinaan semula Gaza dilakukan melalui proses biasa, “ia boleh mengambil masa beberapa dekad, dan rakyat Palestin tidak mempunyai kemewahan menunggu selama beberapa dekad”.

“Oleh itu adalah penting untuk kita bertindak cepat untuk menempatkan semula orang di perumahan yang baik dan memulihkan kehidupan mereka seperti biasa – dari segi ekonomi, sosial, dari segi kesihatan dan pendidikan.

“Ini adalah keutamaan kami, dan ia mesti dicapai dalam tempoh tiga tahun pertama selepas perang berakhir, 72 peratus daripada semua bangunan kediaman telah musnah sepenuhnya atau sebahagian”.

“Pembinaan semula mesti dirancang dengan teliti, cekap dan dengan fleksibiliti yang melampau kerana kita tidak tahu bagaimana perang akan berakhir dan jenis tadbir urus pasca perang yang akan diwujudkan di Gaza.

 

israel telah melancarkan serangan tanpa henti ke atas kawasan Palestin sejak 7 Oktober lalu. Hampir 34,600 rakyat Palestin sejak itu terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan 77,800 cedera di tengah-tengah kemusnahan besar-besaran dan kekurangan keperluan asas yang teruk.

Lebih enam bulan selepas perang israel, kawasan Gaza yang luas hancur, mendorong 85 peratus penduduk enklaf itu ke berpindah di tengah-tengah sekatan makanan, air bersih dan ubat-ubatan, menurut PBB.

israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Keputusan sementara pada Januari mengarahkan Tel Aviv menghentikan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button