Covid19DuniaSemasa

Buka tingkap, matikan alat hawa dingin

Kaedah bendung penyebaran Covid-19 di ruang lemah sistem pengudaraan

SINGAPURA : “Sekiranya pejabat anda tidak mempunyai sistem pengudaraan mekanikal untuk menyediakan udara segar, anda harus membuka semua tingkap dan pintu sekerap mungkin. Alat hawa dingin juga harus dikurangkan atau dimatikan.”

Itulah panduan terkini mengenai peningkatan pengudaraan bangunan dan mutu udara dalam pencegahan penyebaran Covid-19. Arahan baru itu dikeluarkan ketika Singapura melihat peningkatan kes koronavirus dalam masyarakat, dengan 21 kes dilaporkan pada hari Selasa (25 Mei).

Dalam kenyataan bersama oleh Penguasa Bangunan dan Binaan (BCA), Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA) dan Kementerian Kesihatan (MOH), mereka menyatakan bahawa Covid-19 dapat disebarkan oleh virus aerosol dalam sekitaran yang tertutup yang mendapat kurang pengudaraan.

Pesakit Covid-19 maut selepas keluarga matikan ventilator untuk hidupkan suis penghawa dingin - Dunia | mStar

“Oleh itu, sangat penting untuk mengurangkan risiko ini dengan meningkatkan pengudaraan dan kualiti udara di persekitaran dalaman,”

Garis panduan tersebut menetapkan langkah-langkah yang harus dilakukan oleh pemilik bangunan dan pengurus kemudahan dalam tiga lingkungan yang berbeza.

Untuk ruang berhawa dingin dengan pengudaraan mekanikal seperti blok pejabat dan pusat membeli-belah, mereka yang bertanggungjawab harus memastikan bahawa sistem pengudaraan berfungsi dengan baik dan memaksimumkan pengambilan udara luar.

Udara harus dibersihkan sekurang-kurangnya sekali sehari sebelum bangunan dihuni dan peredaran udara dalaman dikurangkan.

Selain itu, kipas ekzos juga harus berjalan dengan kapasiti penuh di kawasan seperti tandas, untuk mengeluarkan udara dalaman. Ruang tanpa pengudaraan mekanikal  seperti kedai runcit  harus membuka pintu dan tingkap mereka sekerap mungkin dan pengendali harus mempertimbangkan memasang kipas ekzos yang dipasang di tingkap.

Di tempat tertutup, di mana risiko penularan penyakit tinggi, pembersih udara mudah alih dengan penapis kecekapan tinggi dapat dianggap sebagai langkah sementara.  Ini termasuk premis seperti klinik gigi atau tempat di mana pesakit Covid-19 mungkin hadir.

Pengendali premis yang mempunyai sistem pengudaraan asli seperti kedai kopi dan asrama harus memastikan tingkap dan pintu sentiasa terbuka sepanjang masa, dengan kipas menghadap ke luar dipasang untuk meningkatkan pertukaran udara. – MediaCorp

Oleh : Pelatih Fakulti Filem, Teater dan Animasi UiTM – Arif Ikhwan 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button