Covid19Semasa

Covid-19 : Isnin – pengumuman khas kaitan lonjakan kes

Kerajaan pantau trend semasa

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan membuat pengumuman khas pada hari Isnin mengenai tindakan yang akan diambil oleh kerajaan untuk menangani lonjakan kes COVID-19 baru-baru ini.

Semasa mengungkapkan hal ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan bahawa kerajaan sentiasa memantau keadaan dan bimbang dengan trend semasa yang menunjukkan kes-kes positif COVID-19 melonjak naik sehingga empat digit setiap hari mulai akhir November 2020.

Malah mencapai kepada angka tertinggi sejak PKP dilaksanakan iaitu mencapai 3,027 kes pada semalam. (7 Jan) 

“Kerajaan sedang mengkaji dan menilai tindakan yang perlu diambil segera untuk mengawal penyebaran COVID-19, termasuk kemungkinan pengetatan prosedur operasi standard (SOP) untuk sektor sosial untuk mengurangi pergerakan dan risiko COVID-19,”  – Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Datuk Seri Ismail Sabri berkata demikian katanya pada sidang media harian mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan hari ini.

Kerajaan menyedari kekacauan, kebimbangan dan cadangan rakyat mengenai lonjakan kes dan memahami beban yang dihadapi oleh pekerja kesihatan.

Banjir yang berlaku di beberapa negeri juga menimbulkan kebimbangan bahawa keadaan ini boleh menyebabkan penyebaran virus senang tersebar, katanya.

Dalam sidang media hariannya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga menekankan supaya pekerja asing perlu melalui pemeriksaan Covid-19.

Tambahnya, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) telah melakukan 14,212 pemeriksaan di 8,063 tapak pembinaan di seluruh negara dari 24 Julai 2020 hingga 7 Jan 2021.

“Kami berharap majikan akan terus bekerjasama dengan Kementerian Sumber Manusia untuk mengirim pekerja mereka untuk pemeriksaan kerana tindakan dapat diambil di bawah Akta 342 jika mereka gagal melakukannya,” – Ismail Sabri

Tambahnya, seramai 277 individu ditangkap semalam kerana melanggar SOP, dengan 276 direman dan seorang diberikan denda kompaun.

Datuk Seri Ismail  juga mengatakan Malaysia sedang mempertahankan tindakannya untuk menutup pintu kepada pelancong asing buat masa ini.

Walaupun ada cadangan untuk Qatar Airways untuk membawa pelancong ke Langkawi dengan penggunaan SOP yang lebih ketat, pemerintah telah memutuskan untuk tidak membuka sempadannya untuk pelancong asing, katanya. 

  • Zulfikre Ali (Pelatih Fakulti Animasi UiTM)

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button