Covid19Semasa

Covid-19 : Jepun tutup pintu sempadan sampai akhir Februari

TOKYO : Jepun akan mengetatkan pintu masuk sempadan bagi mencegah penyebaran varian Omicron hingga akhir Februari.

Pengumuman itu disampaikan Perdana Menteri Jepun pada Selasa (11/1/2022), dengan beberapa pengecualian atas alasan kemanusiaan yang dapat dipertimbangkan.

Jepun melaksanakan kawalan sempadan paling ketat di dunia ketika varian Omicron muncul akhir tahun lalu, dengan melarang semua masuk, termasuk pelajar dan anggota keluarga asing dari Jepun atau penduduk tetap, kecuali dalam keadaan tertentu.

“Berkat peraturan ketat di negara-negara G7, kami dapat menyekat penyebaran Omicron ke tingkat minimum, memberi kami waktu untuk bersiap menghadapi jangkitan domestik,” kata Kishida.

“Kami akan mempertahankan kerangka tindakan ini hingga akhir Februari sambil mengambil tindakan yang diperlukan daripada perspektif kemanusiaan dan kepentingan nasional.”

Peraturan Covid-19 Jepun menghendaki kuarantin ketat di hotel hingga enam hari untuk mereka yang diizinkan masuk, diikuti dengan kuarantin rumah.

Peraturan Covid-19 itu telah menimbulkan protes dan petisyen yang mahukan perubahan, terutama bagi mengurangi perpisahan keluarga.

Media tempatan melaporkan bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan bagi melonggarkan beberapa peraturan dalam kes-kes tertentu. Kishida mengatakan ketika masih banyak yang belum diketahui tentang varian Omicron, jadi perlu memilih risiko yang paling rendah.

Kanak-kanak di Jepun di bawah usia 12 tahun akan juga akan mulai divaksin. Meskipun ramai pendapat menunjukkan sebahagian besar orang Jepun menyokong kawalan sempadan, pengasas dan ketua eksekutif perusahaan e-commerce Rakuten Hiroshi Mikitani menyatakan perlu ada kelonggaran kerana ekonomi akan menderita.

“Khususnya, larangan masuknya orang asing baru dan sistem kuarantin hotel yang perlu disemak kembai,” kata Mikitani, yang sejak lama menjadi pengkritik cara pandemik Jepun ditangani, di Twitter.

“Corona ada di mana-mana di dunia dan sempadan harus dibuka, kawalan sempadan jelas tidak berfungsi. Yang perlu dilakukan adalah mengutamakan vaksin dan penggunaan ubat-ubatan oral,” katanya.

Dia bahkan menyebut pembekuan pintu masuk “tidak dapat dipercaya dan bodoh”. Lonjakan kes covid-19 baru mendorong kerajaan memperkenalkan kembali darurat di tiga bahagian negara, yang menjadi pangkalan tentera AS.

Tentera AS telah memindahkan personelnya masuk dan keluar dari Jepun di bawah peraturan pengujian dan kuarantin yang berbeza. Amerika Serikat setuju melakukan tindakan kawalan Covid-19 yang lebih ketat di pangkalan tenteranya, setelah timbul kekhuatiran penduduk Jepun yang jangkitan menyebar ke dalam masyarakat.

Related Articles

Back to top button