Covid19Semasa

COVID-19 : Ujian klinikal vaksin dilaksanakan beberapa bulan lagi

Meningkatkan keupayaan vaksinasi

PUTRAJAYA: Ujian klinikal vaksin Covid-19 yang dikembangkan oleh penyelidik tempatan terhadap manusia dijangka akan dilaksanakan dalam beberapa bulan ke depan.

Menteri Kesihatan,  Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, projek pembangunan vaksin yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM) kini dalam tahap pengklonan. Termasuk virus asal dan SARS-CoV. -2.

Covid-19: Dr Adham says students with symptoms or ailing family members should not go to school | The Star

“Sebelum proses pendaftaran dan penilaian diselesaikan oleh Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA), ujian praklinikal pada haiwan besar dan kecil dan ujian klinikal Tahap I hingga Tahap III pada manusia diperlukan,” – Menteri Kesihatan / Datuk Seri Dr Adham Baba

Menurutnya, pengembangan vaksin menggunakan vaksin mRNA (asid ribonukleik) bermula pada November tahun lalu dan dibiayai oleh Jabatan Kesihatan, Institut Kesihatan Nasional (NIH) dan Jabatan Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

“Gen virus diuraikan untuk menghasilkan kekebalan terhadap virus Covid-19,” katanya pada Persidangan Akhbar Mingguan Program Covid-19 Imunisasi Nasional (PICK) yang diadakan bersama-sama dengan Menteri MOSTi Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Sebelum itu, Datuk Dr Adham mengumumkan bahawa Malaysia sedang mengembangkan vaksin Covid-19 untuk meningkatkan keupayaan vaksinasi. Di samping mempersiapkan negara untuk wabak masa depan.

SINAR HARIAN

Oleh : Pelatih Fakulti Filem, Teater dan Animasi UiTM – Arif Ikhwan 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button