SemasaSyria

Dua kanak-kanak maut dalam kebakaran kem di Syria

BARAT LAUT SYRIA: Dua kanak-kanak maut selepas kebakaran berlaku di khemah mereka di sebuah kem di Barat Laut Syria, menjadikan jumlah kanak-kanak yang terkorban atau cedera dalam kejadian serupa sejak lima bulan lalu kepada 17 orang.

Tragedi di kem Areesha dalam pemerintahan Hasakah, yang mengorbankan seorang kanak-kanak lelaki berusia lima bulan dan adik perempuannya yang berusia satu setengah tahun, menunjukkan tentang bahayanya kehidupan seharian bagi mereka yang tinggal di kem kerana kehilangan tempat tinggal akibat konflik di Syria.

Terdapat juga 8 kebakaran berlaku di barat laut Syria, menyebabkan dua lelaki melecur ringan dan seorang kanak-kanak mengalami komplikasi pernafasan.

Awal bulan ini, seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun meninggal dunia akibat kecederaannya dua hari selepas kebakaran di sekolahnya di kem Tal Al Saman, yang turut mencederakan sepuluh orang, termasuk lapan kanak-kanak.

Pada Ogos lalu, dua kanak-kanak dilaporkan meninggal dunia dan empat lagi cedera dalam satu lagi kebakaran yang berlaku di kem Washukani di Timur Laut Syria kerana kebakaran yang berlaku terhadap enam buah khemah.

Dengan bermulanya musim sejuk, kebakaran di kem meningkat menimbulkan ancaman besar kepada kehidupan orang yang dipindahkan. Mereka terpaksa bergantung kepada cara yang tidak selamat untuk memanaskan diri pada musim sejuk ini.

MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:

– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

Related Articles

Back to top button