Semasa

Dua kluster baharu dikesan di Sabah

SABAH : Dua kluster baru Covid-19 dikesan di perkampungan daerah Beaufort berpunca daripada perhimpunan masyarakat, di mana mereka yang hadir tidak mengikuti prosedur operasi standard (SOP).

Menurut Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah, Datuk Masidi Manjun, kluster Kampung Bawan dicetuskan oleh pegawai kesihatan berusia 31 tahun yang dikesan positif pada 7 Oktober berpunca daripada perjumpaan keluarga di rumah keluarganya.

Sementara itu, seorang wanita berusia 36 tahun didapati positif pada 8 Oktober yang berkait dengan majlis mendiang bapanya di kampung yang turut dihadiri oleh keluarga dan jiran.

“Kluster Kampung Bawan adalah kluster tempat kerja yang melibatkan klinik kerajaan dengan 34 kes jangkitan, yang kebanyakannya adalah ahli keluarga dan rakan sekerja kes indeks,”

“Kluster Kampung Batu 66 adalah kluster komuniti¬† dengan 29 kes terdiri dari ahli keluarga dan orang yang hadir,” katanya dalam satu kenyataan.

Sabah mencatatkan 651 kes positif Covid-19 baru, dengan 361 kejadian (55.45%) ditemui melalui skrin kontak dekat, 228 kes (35.02%) melalui pemeriksaan simptomatik, dan selebihnya melalui pelbagai bentuk pemeriksaan sejak semalam.

Jumlah keseluruhan kes COVID-19 di Sabah sebanyak 212,329 dengan 541 pemulihan dicatatkan, manakala jumlah keseluruhan pemulihan sebanyak 201,466.

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

Related Articles

Back to top button