PalestinSemasa

Dunia harus lebih bimbang Perang Israel ke atas Gaza berbanding keselamatan kapal di Laut Merah

Menteri Luar Iran Hossein Amirabdollahian berkata perang Israel ke atas Gaza, di mana ia “membunuh wanita dan kanak-kanak” seharusnya menjadi kebimbangan yang lebih besar daripada menghentikan kapal “Zionis” di Laut Merah, lapor media negara Iran.

Kenyataan menteri luar Iran itu dibuat sebagai jawapan kepada panggilan telefon oleh Setiausaha Luar Britain David Cameron pada hari Ahad.

“Rejim Israel tidak boleh dibenarkan melakukan pembunuhan beramai-ramai ke atas wanita dan kanak-kanak serta pembunuhan beramai-ramai di Gaza dan membakar kawasan itu, manakala pemberhentian kapal Zionis di Laut Merah dilihat membahayakan keselamatan laluan air ekonomi ini,” kata Amirabdollahian.

Setiausaha Luar Britain Cameron berkata beliau telah menjelaskan dalam satu panggilan dengan Amirabdollahian bahawa Iran berkongsi tanggungjawab untuk mencegah serangan Houthi di Laut Merah.

“Saya menjelaskan dengan jelas bahawa Iran berkongsi tanggungjawab untuk mencegah serangan ini, memandangkan sokongan lama mereka kepada Houthi,” katanya dalam catatan di laman media sosial X, sambil menambah bahawa serangan itu “mengancam nyawa yang tidak bersalah dan ekonomi global”.

SUMBER: REUTERS

 

Related Articles

Back to top button