PalestinSemasa

Tentera Israel di  Gaza diserang penyakit kulit

Berpuluh-puluh askar Israel yang ditempatkan berhampiran sempadan Gaza disyaki menghidap penyakit kulit leishmaniasis, dedah sebuah akhbar Israel dalam laporannya.

Berpuluh-puluh askar disyaki mengalami penyakit kulit yang disebabkan oleh parasit Leishmania, yang menyebabkan penyakit Rose of Jericho (leishmaniasis) kerana mereka mempunyai “lesi kulit ulseratif,” lapor akhbar Israel Maariv pada Ahad.

Beberapa askar dihantar untuk menjalankan ujian makmal, yang keputusannya masih belum diterima, manakala yang lain dipindahkan ke klinik dermatologi untuk rawatan, tambahnya.

“Leishmania telah menjadi momok negara selama beberapa tahun,” kata Eli Schwartz, pakar dalam perubatan dalaman dan perubatan perjalanan di Pusat Perubatan Tel Hashomer dan presiden Persatuan Parasitologi dan Penyakit Tropika Israel, kepada harian itu.

“Dalam Operation Protective Edge (perang 2014 ke atas Gaza) pada musim panas 2014, kami merawat banyak jangkitan tentera yang menghidap Leishmania,” kata pakar itu sambil menyatakan bahawa “penyakit itu kembali semula pada permulaan pertempuran pada Okt. 7.” Beliau menjelaskan bahawa jangkitan parasit tidak berlaku di Gaza, sebaliknya di kawasan sekitar enklaf itu.

“Kawasan itu telah dipenuhi selama bertahun-tahun dengan tikus yang membawa parasit dalam badan mereka, dan dengan lalat pasir, yang sangat biasa di sana. Askar dijangkiti terutamanya pada awal pertempuran apabila keadaan cuaca pada bulan Oktober adalah musim panas, maka terdapat banyak aktiviti lalat pasir,” tambah Schwartz.

Cabaran operasi: Penutupan diperlukan untuk rawatan hospital yang kompleks

Parasit Leishmania berjangkit kepada manusia melalui gigitan lalat kecil, setiap gigitan meninggalkan radang dan menyakitkan yang tidak sembuh. Dalam sesetengah kes, rawatan memerlukan penutupan aktiviti operasi kerana rawatan kompleks dijalankan di hospital sahaja.

Lesi yang tidak dirawat tidak akan mengancam nyawa, tetapi ia akan meninggalkan parut pada kulit seumur hidup, menurut pakar itu.

Sementara itu, akhbar itu memetik jurucakap tentera Israel sebagai berkata, “Pelbagai tindakan untuk mencegah jangkitan Leishmania di kalangan tentera sedang diambil dalam pelbagai unit.”

“Lembaran penjelasan mengenai subjek dan persediaan ubat nyamuk telah diedarkan kepada tentera di unit medan,” kata jurucakap itu.

“Semua pesakit yang mengalami gejala mencurigakan diperiksa oleh pakar dermatologi tentera, menerima rawatan sewajarnya dan dirujuk ke klinik leishmania khusus mengikut keperluan,” tambahnya.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button