PalestinSemasa

Emir Qatar bertemu Blinken gesa gencatan senjata segera di Gaza

Emir Qatar Tamim bin Hamad Al-Thani pada hari Ahad menggesa gencatan senjata segera dan penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Gesaan ini dibuat semasa pertemuan Tamim dengan Setiausaha Negara AS Antony Blinken, yang tiba di Doha sebagai sebahagian daripada lawatan serantau.

Rundingan antara kedua-dua pihak membincangkan hubungan dua hala dan perkembangan serantau dan antara negara, khususnya situasi di Gaza, lapor agensi berita Qatar QNA.

Emir Qatar menggariskan keperluan untuk berusaha mencapai gencatan senjata kekal, melindungi orang awam, membenarkan bantuan yang mencukupi ke Gaza, dan meredakan ketegangan “untuk menjamin kestabilan dan keselamatan di rantau ini,” kata QNA.

Qatar, bersama Mesir dan AS, mengetuai usaha pengantaraan antara Israel dan Hamas bagi menamatkan konflik di Gaza.

Israel telah melancarkan serangan udara dan darat ke Semenanjung Gaza sejak 7 Oktober. Sekurang-kurangnya 22,835 rakyat Palestin telah terbunuh dan 58,416 lagi cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza.

Serangan Israel telah menyebabkan Gaza hancur, dengan 60 peratus infrastruktur enklaf itu rosak atau musnah, dan hampir 2 juta penduduk kehilangan tempat tinggal di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan.

Ramai pakar undang-undang antarabangsa berkata tindakan Israel di Gaza merupakan jenayah perang atau pembunuhan beramai-ramai, dan negara-negara seperti Türkiye dan Afrika Selatan sedang berusaha untuk membawa kes undang-undang seperti itu di mahkamah antarabangsa.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button