Semasa

Empat keluarga hilang tempat tinggal dalam kebakaran

KOTA KINABALU : Seramai 23 mangsa yang melibatkan empat keluarga hilang tempat tinggal dalam kebakaran di Kampung Suok Batu, Kepayan, di Cyber ​​City, hari ini.

Empat kediaman dan lima kereta musnah akibat kebakaran yang bermula jam 6.30 pagi.

Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah mendapat maklumat penemuan itu pada 6.37 pagi, menurut jurucakap.

Beliau berkata sepasukan 14 anggota dan anggota polis dari Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (ERMS), serta dua kereta dan sebuah van, bergegas ke kawasan itu.

“Apabila tiba, kebanyakan rumah sudah terbakar. Tiga pancutan dari jentera Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Kinabalu memadamkan api menggunakan dua anak sungai sepanjang 65 meter,” katanya.

Menurutnya, operasi memadam kebakaran juga dibantu jentera BBP Penampang yang menggunakan aliran sungai sepanjang 100 meter dengan dua jet.

Tambahnya, tindakan pantas pihak bomba menyelamatkan dua kediaman bersebelahan, dan tiada kecederaan atau kemalangan direkodkan.

“Kebakaran berjaya dipadamkan pada jam 7.06 pagi, dan empat keluarga dengan 23 mangsa ditempatkan sementara di Dewan Kivawang di Kepayan berikutan kejadian itu.

“Punca kejadian dan jumlah kerugian masih disiasat oleh pihak bomba,” katanya.

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

Related Articles

Back to top button