DuniaSemasa

Enam tahanan Palestin lolos dari penjara didakwa di mahkamah

TEL AVIV : Israel mengemukakan dakwaan terhadap enam tahanan Palestin yang loloskan diri dari penjara yang dilengkapi keselamatan tinggi di utara Israel bulan lalu sebelum ditangkap semula.

Dakwaan yang diajukan oleh peguam mahkamah pusat Nazaret terhadap enam tahanan itu termasuk melarikan diri dari sel mereka, satu tuduhan yang boleh dijatuhkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun.

Dakwaan tersebut, bagaimanapun, tidak termasuk tuduhan yang berkaitan dengan keganasan terhadap mereka.

Lima yang lain juga didakwa kerana membantu enam tahanan menjalani hukuman penjara. Khamis lalu, keenam-enam tahanan itu diserahkan kepada pihak berkuasa penjara Israel setelah siasatan oleh pihak keselamatan dalaman Israel, Shin Bet berakhir.

Mereka ditahan di penjara yang berbeza, menurut laporan Israel Yedioth Ahronoth.

Terdahulu, enam warga Palestin, Munadil Nufey’at, Iham Kamamji, Yaqoub Qadiri, Zakaria Zubeidi dan dua saudara Mahmoud dan Mohammed al-Arida berjaya melarikan diri dari penjara Gilboa

Mereka melarikan diri dengan menggali terowong di bawah sink menggunakan sudu, piring dan juga pemegang cerek untuk menggali.

Terdapat sekitar 4,850 tahanan Palestin di penjara Israel, termasuk 40 wanita, 225 kanak-kanak dan 40 tahanan pentadbiran, menurut institusi yang berkaitan dengan urusan tahanan.

_________________________________________________

MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button