Covid19Dunia

FDA beri kelulusan penggunaan antibodi sintetik cegah Covid-19

WASHINGTON : Penggunaan antibodi sintetik yang dibangunkan oleh AstraZeneca mendapat kelulusan daripada Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) bagi mencegah jangkitan Covid-19.

Ia khusus bagi individu yang tidak boleh mengambil vaksin atas sebab perubatan.

Namun, pihak FDA menegaskan ubat yang dikenali sebagai Evusheld itu bukan pengganti vaksin bagi individu yang disarankan menerima pelalian Covid-19.

FDA memberi kelulusan itu berdasarkan hasil ujian klinikal terhadap individu tidak divaksin yang berumur 59 tahun ke atas, atau menghidap penyakit kronik, atau berisiko tinggi mendapat jangkitan.

Melalui ujian itu, ubat terbabit diberikan kepada 3,500 individu, manakala 1,700 lagi menerima plasebo.

Hasilnya menunjukkan rawatan itu mengurangkan risiko dijangkiti Covid-19 hingga 77 peratus.

Individu yang mempunyai sistem imun lemah atau tidak boleh menerima suntikan vaksin atas sebab perubatan seperti tinda balas alahan teruk digalakkan mendapatkan ubat tersebut.

Mereka turut memaklumkan bahawa individu berusia 12 tahun dan ke atas boleh mendapatkan Evusheld.

Evusheld merupakan gabungan dua jenis antibodi sintetik, iaitu tixagevimab serta cilgavimab, dan diberi sebagai dua suntikan intramuskular secara berturut-turut dan ‘berkemungkinan berkesan untuk pencegahan prapendedahan selama enam bulan.’

Menurutnya, individu yang sudah dijangkiti virus itu tidak boleh menerima Evusheld, meskipun ujian bagi rawatan sedemikian sedang dijalankan oleh AstraZeneca.

Kesan sampingan penggunaannya berkemungkinan meliputi tindak balas alahan, pendarahan di tempat suntikan, sakit kepala dan kelesuan.

– AGENSI

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button