HiburanSemasa

Filem Syahadan : Pawagam Bukit Tinggi diserbu penonton berbusana Melayu

Filem Syahadan buka tirai hari pertama di pawagam Bukit Tinggi

[videopress cC6FCIFy]

Filem aksi silat Malaysia, Syahadan akhirnya sudah membuka tirai di 41 buah pawagam di seluruh Malaysia. Perkara ini menggembirakan para peminat filem seni bela diri dan paling ditunggu-tunggu, kerana filem ini menampilkan lakonan pertama kali Al Jufferi yang merupakan pesilat juara tiga kali silat dunia.

Pawagam TGV AEON Bukit Tinggi, Klang  diserbu ahli-ahli Pertubuhan Hebatkan Wanita Malaysia (Ha.Wa) dan Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia (PSSLM) cawangan Telok Panglima Garang, yang tampil bergaya dengan busana Melayu tanda sokongan kepada filem persilatan Melayu.

Menerusi temubual bersama Ha.Wa dan PSSLM, Syahadan mendapat maklum balas yang positif.

“Terima kasih kepada pihak yang menjayakan Filem Syahadan keluar di pawagam, saya sendiri sebagai orang Melayu memberi sokongan yang penuh dalam apa juga usaha murni bagi mengangkat martabat silat di negara ini.  Semoga filem seperti ini lebih dipertengahkan di layar skrin pawagam. #Syahadanfilemkita ! – Pengerusi Ha.Wa, Puan Bella

Filem Syahadan bermula dengan cukup baik dalam memberikan gambaran kepada penonton tentang perjalanan dan fokus utama filem arahan Datuk Dr. Fairus Husain dan Halim Hassan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Walaupun golongan sasar filem ini lebih kepada pecinta seni warisan Melayu, Syahadan optimis dapat menarik masyarakat umum ke panggung untuk berhibur bersesuaian dengan penceritaannya yang dekat dengan kehidupan masyarakat, penuh hikmah dan patuh Syariah.

Rakyat Malaysia terutamanya pencinta seni warisan silat Melayu dijemput beramai-ramai menyaksikan filem Syahadan yang akan ditayangkan di 41 buah pawagam seluruh Malaysia, bermula tayangan 17 Februari 2022.

Sangat digalakkan untuk para penonton, menonton sambil berbusana Melayu.

#SyahadanFilemKita
#GempurPanggungBerbusana17Feb

 

—————————————————————————————————————————–

Filem : Syahadan

Pengarah : Datuk Dr. Fairus Husain & Halim Hassan

Penerbit : Trillion Marketing Sdn. Bhd.

Pelakon : Al-Jufferi Jamari, Anuar Rahman, Bob Megat  Datuk Wira Hj Megat, Fauzi Khalid, Mohd Taqiyuddun Hamid, Sazzlan Yuga, Mohd Syafiq Ibrahim, Nashrul Edzam Asri, Muhammad Shukrillah dan ramai lagi.

Genre : Aksi/Drama

Durasi : 115 minit


Sinopsis Filem Syahadan

Syahadan

dan mengisahkan tentang seorang remaja bernama Omar yang hidup tanpa matlamat yang sebenar. Ini menyebabkan ayahnya terpaksa menghantar Omar ke kampung untuk dibaiki akhlaknya menjadi insan yang berguna kepada masyarakat melalui kaedah persilatan.

Omar pada mulanya menentang dan tidak berminat mempelajari silat. Namun hatinya terbuka setelah gurunya Pak Daud berjaya menumpaskan empat orang samseng yang bersenjata di warung Kak Milah.

Di sepanjang sesi latihan silat bersama Pak Daud, Omar terpaksa berhadapan dengan cabaran latihan fizikal dan mental untuk membina jatidiri sebagai orang silat.

Setelah berjaya mewarisi ilmu persilatan, suatu hari Omar berdepan dengan kumpulan samseng yang merupakan sindiket penculikan kanak-kanak yang diketuai oleh Zed Punk.

Berjayakah Omar menumpaskan kumpulan samseng berkenaan?

 

Related Articles

Back to top button