Semasa

Nama Bangkok telah ditukar kepada Krung Thep Mana Nakhon

BANGKOK : Pejabat Diraja Thai (ORST) telah menyatakan bahawa nama rasmi Bangkok telah ditukar kepada Krung Thep Mana Nakhon.

Menurut satu tingkat di The Bangkok Post, istilah Bangkok masih digunakan.

Kabinet Thai semalam menerima draf pemberitahuan Pejabat Perdana Menteri mengenai perubahan nama negeri, wilayah, zon pentadbiran dan ibu kota, seperti yang dicadangkan oleh ORST.

Menurut The Bangkok Post, nama rasmi baharu Bangkok, Krung Thep Maha Nakhon, tidak akan digunakan sehingga ia diluluskan oleh jawatankuasa yang menyelia semua draf perundangan.

Kabinet juga menggesa panel jawatankuasa meneliti pemerhatian lanjut Kementerian Luar.

Jawatankuasa ORST pada kamus nama geografi antarabangsa, yang termasuk pakar dari Kementerian Luar Negeri, sedang mengemas kini ejaan negeri, wilayah, zon pentadbiran, dan nama ibu kota untuk mencerminkan keadaan semasa, menurut pengumuman itu, yang diluluskan pada mingguan mesyuarat kabinet semalam.

Panel itu kemudiannya memajukan senarai itu ke Pejabat Perdana Menteri untuk diterbitkan.

Ibu kota Thailand akan dikenali sebagai Krung Thep Maha Nakhon, menurut keluaran ORST.

Istilah ‘Bangkok’ pula kekal sebagai rujukan sandaran.

ORST juga mengubah suai nama Nepal kepada Republik Persekutuan Demokratik Nepal dan mengemas kini ejaan rasmi untuk negara lain, termasuk Rom dan Roma untuk bandar Itali, Yangon kepada Nay Pyi Taw untuk ibu negara Myanmar dan Yangon kepada Nay Pyi Taw untuk ibu negara Myanmar.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button