DuniaSemasa

Gempa bumi: Turki tawar hantar pasukan penyelamat ke Maghribi

Ankara – Institusi dan organisasi Turki telah menyediakan pasukan bantuan dan penyelamat yang terdiri daripada 265 individu untuk dihantar ke Maghribi bagi membantu mangsa gempa bumi.

Menurut kenyataan Presidensi Pengurusan Bencana dan Kecemasan Turki (AFAD) pada hari Sabtu, sepasukan 265 individu dari AFAD, Bulan Sabit Merah, Penyelamat Perubatan Nasional yang bergabung dengan Kementerian Kesihatan, dan pertubuhan bukan kerajaan, bersedia ke rantau itu sekiranya Maghribi merayu bantuan.

AFAD berkata ia sedang menunggu keizinan daripada pihak berkuasa Maghribi bagi menghantar 1,000 khemah ke wilayah itu.

“Kami mendoakan keselamatan untuk rakyat Maghribi yang terjejas akibat gempa bumi, dan kami mengikuti perkembangan dengan teliti,” kata AFAD.

Sekurang-kurangnya 1,037 orang terbunuh dan 1,204 lagi cedera berikutan gempa bumi kuat yang melanda Maghribi lewat Jumaat.

Kematian akibat gempa bumi berukuran 7.0 magnitud berlaku di pelbagai wilayah, termasuk wilayah Al Haouz dan Marrakesh, serta bandar Ouarzazate, Azilal, Chichaoua, dan Taroudant, kata Kementerian Dalam Negeri negara itu dalam satu kenyataan.

Misi Bantuan Gempa Marakesh MAPIM

MAPIM MALAYSIA Melancarkan Tabung Bantuan Kecemasan Gempa Marakesh dengan mensasarkan bantuan pelbagai di kawasan terjejas di Morocco.

Setakat laporan, angka kematian dan kecederaan masih meningkat serta merisaukan! Justeru Infaq serta bantuan sahabat peduli Ummah sangat dirayu serta diharapkan.

MASA UNTUK INFAQ & BANTU
Hulurkan sumbangan dan infaq tanda kita bersama membantu ringankan ujian mereka. Sumbangan akan diuruskan sendiri oleh pihak aktivitis MAPIM.

Infaq menerusi Tabung Kemanusiaan MAPIM
(Maybank 562263540066)

Atau klik link berikut —>>> https://www.mapim.org/rayuanmarakesh

Related Articles

Back to top button