PalestinSemasa

Hamas berikrar tidak akan menyerahkan seinci pun tanah Palestin kepada israel

GAZA: Pergerakan penentangan Hamas yang berpangkalan di Gaza telah mengulangi matlamatnya untuk membebaskan tanah Palestin daripada penjajahan israel, dengan mengatakan ia tidak akan menyerahkan seinci pun wilayah itu kepada rejim perampas.

Dalam satu kenyataan pada hari Rabu, Hamas turut menekankan kepatuhannya kepada perpaduan nasional dan penentangan menyeluruh sebagai satu-satunya cara untuk menegakkan hak Palestin dan membebaskan tanah air mereka dari sungai ke laut.

Kenyataan itu dikeluarkan pada ulang tahun ke-47 Hari Tanah Palestin, satu peristiwa yang telah diperingati setiap 30 Mac sejak 1976, apabila enam rakyat Palestin dibunuh oleh tentera Israel semasa protes terhadap rampasan tanah mereka.

Hari itu ditandakan setiap tahun bukan sahaja oleh rakyat Palestin di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza yang diduduki tetapi juga oleh rakyat Palestin di seluruh dunia.

“Rakyat kami bangkit pada Hari Tanah, di Triangle, Galilee dan Negev di wilayah yang diduduki kami pada 1948, menentang dasar pencerobohan penempatan dan dasar perpindahan dan pengusiran,” tegas Hamas.

Hamas juga menekankan bahawa skim dan jenayah israel serta dasar pencurian tanah dan perluasan penempatan tidak akan berjaya mengubah identiti Arab tanah Palestin dan fakta sejarah.

Lebih-lebih lagi, ia meminta penentangan lebih lanjut untuk mempertahankan Palestin dan lebih solidariti dengan negara dan hak mereka untuk kebebasan, kemerdekaan dan kembali ke tanah air mereka.

 

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi

Akaun Maybank

Tabung Kemanusiaan MAPIM (Dana MAPIM):
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button