PalestinSemasa

Hamas : Serangan Oktober adalah ‘langkah yang perlu’ menentang penjajahan israel

Kumpulan penentang Palestin Hamas berkata serangan 7 Oktober di selatan Israel adalah “langkah yang perlu” bagi menentang penjajahan israel di wilayah Palestin.

Ia adalah “tindak balas biasa untuk menghadapi semua konspirasi Israel terhadap rakyat Palestin,” kata Hamas dalam laporan itu.

Dokumen laporan setebal 16 muka surat itu adalah laporan awam pertama kumpulan itu yang dikeluarkan dalam bahasa Inggeris dan Arab pada Ahad menjelaskan latar belakang serangan itu, apabila kumpulan itu memecah sempadan ketenteraan Gaza.

Pada 7 Oktober, ratusan pejuang Hamas menyeberang ke Israel melalui darat, udara dan laut.

“Jika terdapat sebarang kes mensasarkan orang awam, ia berlaku secara tidak sengaja dan semasa konfrontasi dengan pasukan penjajah,” kata Hamas dalam laporan itu.

“Ramai warga Israel dibunuh oleh tentera dan polis israel kerana kekeliruan mereka sendiri.”

‘Hentikan pencerobohan Israel’

Israel kemudian memulakan perang dan menggempur Gaza dalam kempen pengeboman paling maut yang pernah berlaku di Gaza.

Israel mengerahkan puluhan ribu tentera di sepanjang sempadan Gaza dan di sempadan utara dengan Lubnan.

Ia mengisytiharkan pengepungan sepenuhnya ke atas Gaza, memotong bekalan air, elektrik dan makanan, keputusan yang dikecam oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Serangan tanpa henti Israel telah membunuh sekurang-kurangnya 25,105 orang di Gaza, kebanyakannya wanita, kanak-kanak dan remaja, menurut kementerian kesihatan di wilayah itu.

Pada hari Ahad, Hamas menggesa “pencerobohan Israel dihentikan serta-merta, jenayah dan pembersihan etnik yang dilakukan terhadap seluruh penduduk Gaza”.

“Kami menekankan bahawa rakyat Palestin mempunyai kapasiti untuk menentukan masa depan mereka dan mengatur hal ehwal dalaman mereka,” kata laporan itu sambil menambah bahawa “tiada pihak di dunia” mempunyai hak untuk membuat keputusan bagi pihak mereka.

Hamas merujuk kepada asal-usul sejarah konflik itu, berkata “pertempuran rakyat Palestin menentang penjajahan tidak bermula pada 7 Oktober, tetapi bermula 105 tahun lalu, termasuk 30 tahun penjajahan British dan 75 tahun penjajahan Zionis”.

Kumpulan itu berkata ia mahu “mempertanggungjawabkan pendudukan Israel secara sah” atas penderitaan yang telah ditimbulkannya ke atas rakyat Palestin.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button