PalestinSemasa

64 kapal selamat berlayar di Laut Merah selepas putuskan hubungan dengan israel : Houthi

Kumpulan Houthi Yaman berkata ia telah membenarkan 64 kapal untuk berlayar di Laut Merah dengan selamat selepas menaikkan sepanduk menolak sebarang hubungan dengan israel.

“Penyelesaian paling mudah yang membolehkan kapal-kapal melintas dengan selamat semasa menyeberangi Laut Merah adalah dengan menaikkan papan tanda bertulis ‘Kami tiada hubungan dengan Israel’,” kata ahli kumpulan Mohamed Ali al-Houthi dalam satu kenyataan pada Ahad.

Ketegangan semakin memuncak di Laut Merah di tengah-tengah serangan Houthi ke atas kapal komersial yang disyaki mempunyai kaitan dengan israel.

Houthi berkata serangan mereka bertujuan untuk menekan Israel supaya menghentikan serangan mautnya ke atas Gaza, yang telah membunuh lebih 25,100 orang.

AS dan UK melancarkan serangan udara terhadap sasaran Houthi di Yaman dalam beberapa hari kebelakangan ini sebagai tindakan balas terhadap serangan itu, yang telah menimbulkan kebimbangan mengenai serangan baru inflasi dan gangguan rantaian bekalan.

Laut Merah adalah salah satu laluan laut yang paling kerap digunakan di dunia untuk penghantaran minyak dan bahan api. Ia digunakan untuk transit antara Terusan Suez Mesir dan Teluk Aden, membolehkan kapal mengelak laluan yang lebih mahal dan lebih panjang merentasi pantai selatan Afrika.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button