PalestinSemasa

‘Hentikan pembunuhan beramai-ramai’: Artis Sepanyol, Itali menyuarakan sokongan untuk Gaza

Ramai artis di gala Anugerah Filem Goya Sepanyol dan Festival Muzik Sanremo Itali menyatakan bantahan terhadap serangan berterusan Israel ke atas Gaza.

Pada gala Anugerah Filem Goya yang diadakan di Sepanyol pada hari Sabtu, Alba Flores, yang terkenal dengan wataknya Nairobi dalam siri TV terkenal Sepanyol Money Heist, pelakon dan penyanyi terkenal Ana Belen, pengarah Estibaliz Urresola, pengarah Alejandro Martin dan penyanyi Salvador Sobral membuat kenyataan mengutuk kekejaman israel di Gaza.

Di samping itu, ramai artis Sepanyol yang menghadiri malam gala memberi mesej: “Hentikan perdagangan senjata. Gencatan senjata segera di Gaza” dengan label yang mereka kenakan pada tapak tangan atau lencana di pakaian mereka.

Mesej anti-perang dan “hentikan pembunuhan beramai-ramai” beberapa artis turut menarik perhatian pada Festival Muzik Sanremo ke-74 di Itali.

Penyanyi Itali Dargen D’amico, salah seorang artis yang membuat persembahan di acara itu, berkata, “Sejarah tidak akan menerima sikap mereka yang berdiam diri.”

‘Mengebom hospital untuk sebidang tanah’

Eros Ramazzotti, salah seorang penyanyi Itali yang terkenal di dunia, berkata di pentas di mana dia muncul sebagai artis jemputan pada 8 Februari, “Hampir, 500,000 kanak-kanak tinggal di zon konflik.”

Penyanyi rap Tunisia-Itali, Ghali Amdouni turut menarik perhatian dengan ungkapan, “Mereka mengebom hospital untuk sebidang tanah,” dalam rangkap lagu Casa Mia (Rumahku), yang dinyanyikan di festival itu.

Amdouni mendapat tempat ke-4 dalam final Festival Muzik Sanremo dengan lagu ini. Ketika Ghali meninggalkan pentas selepas menyanyikan lagunya pada malam terakhir, dia berkata, “Hentikan pembunuhan beramai-ramai.”

Duta Besar Israel ke Rom Alon Bar, menyiarkan pada akaun X nya dan tidak menyembunyikan rasa tidak selesanya dengan mesej anti-perang di Sanremo, mendakwa bahawa perayaan itu digunakan untuk wacana “kebencian dan provokatif”.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button