PalestinSemasa

Serangan israel ke atas Gaza musnahkan ekonomi Palestin : IMF

Serangan israel ke atas Gaza telah memusnahkan ekonomi Gaza dan Tebing Barat, kata ketua Tabung Kewangan Antarabangsa, sambil menambah hanya “keamanan yang kekal” akan meningkatkan ekonomi.

“Ekonomi Palestin semakin teruk apabila konflik berterusan,” kata pengarah urusan Kristalina Georgieva pada Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia di Dubai pada Ahad.

“Hanya keamanan yang kekal dan penyelesaian politik yang akan mengubahnya”.

Di wilayah pantai yang terkepung, aktiviti ekonomi merosot 80 peratus dari Oktober hingga Disember berbanding tahun sebelumnya, kata ketua IMF.

Di Tebing Barat, penurunan adalah 22 peratus, tambahnya.

Wilayah Palestin telah terjejas teruk kerana penarikan balik 130,000 permit kerja Israel, percambahan pusat pemeriksaan yang telah banyak mengganggu pengangkutan, kehilangan pelancongan, terputus hubungan dan penahanan hasil cukai israel daripada Pihak Berkuasa Palestin.

Gaza telah berada di bawah pengeboman Israel yang kejamselama lebih empat bulan.

Georgieva bercakap pada pembukaan Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia, perhimpunan tahunan tokoh perniagaan dan politik terkemuka di Emiriah Arab Bersatu, yang berlangsung sehingga Rabu.

Di luar wilayah Palestin, perang Israel ke atas Gaza turut menjejaskan sektor pelancongan negara jiran seperti Mesir dan Lubnan, katanya.

Sementara itu, serangan terhadap perkapalan komersial oleh Houthi Yaman sebagai solidariti dengan rakyat Palestin di Gaza, membawa kepada “kos pengangkutan meningkat dan mengurangkan jumlah transit Laut Merah (yang) turun hampir 50 peratus tahun ini dalam data PortWatch kami,” kata Georgieva dalam ucapannya.

Bagi rantau Timur Tengah dan Afrika Utara secara keseluruhan, pertumbuhan KDNK dijangka bertambah baik dari tahun lepas tetapi berkemungkinan akan jatuh di bawah unjuran IMF sebelumnya, sebahagiannya disebabkan oleh perang israel ke atas Gaza.

IMF kini melihat ekonomi rantau itu berkembang 2.9 peratus tahun ini, penurunan setengah mata peratusan daripada ramalan Oktober.

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button