PalestinSemasa

israel ancam satu juta penduduk Palestin agar keluar dari Utara Gaza

BAITULMAQDIS (AP) — Rakyat Palestin terpaksa menyelamatkan keluarga dalam perpindahan beramai-ramai pada hari Jumaat dari utara Gaza selepas tentera Israel memberi amaran kepada kira-kira 1 juta orang untuk berpindah ke bahagian selatan wilayah yang dikepung menjelang serangan darat oleh israel.

PBB memberi amaran bahawa memindahkan hampir separuh daripada penduduk Gaza yang sesak akan membawa malapetaka, dan ia menggesa Israel untuk membatalkan arahan yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Ketika serangan udara dilancarkan ke wilayah itu sepanjang hari, keluarga di dalam kereta, trak dan kereta keldai yang penuh dengan harta benda sesak ke jalan utama keluar dari Kota Gaza.

Pejabat media Hamas berkata pesawat pejuang mengebom kereta yang menghala ke selatan, membunuh lebih 70 orang. Tentera Israel berkata tenteranya melakukan serbuan ke Gaza untuk memerangi pejuang dan memburu jejak kira-kira 150 orang yang diculik dalam serangan Hamas ke atas Israel hampir seminggu lalu.

Dalam menggesa pemindahan itu, tentera Israel berkata ia merancang untuk mensasarkan tempat persembunyian bawah tanah Hamas bawah di sekitar Bandar Gaza. Tetapi rakyat Palestin dan beberapa pegawai Mesir bimbang israel memang berniat untuk menghalau penduduk Gaza keluar melalui sempadan selatan dengan Mesir.

Hamas memberitahu orang ramai supaya tidak mengendahkan perintah penghalauan.

Serangan Israel yang tidak putus-putus sepanjang minggu lalu telah meratakan kawasan kejiranan yang besar, memperbesarkan penderitaan Gaza, yang juga telah terputus daripada bekalan makanan, elektrik, air, perubatan, dan di internet.

“Lupakan makanan, lupakan elektrik, lupakan minyak. Satu-satunya kebimbangan sekarang ialah jika anda hidup,” kata Nebal Farsakh, jurucakap Bulan Sabit Merah Palestin di Bandar Gaza, sambil menangis teresak-esak.

Dalam perang hampir seminggu, Kementerian Kesihatan Gaza berkata pada hari Jumaat bahawa kira-kira 1,900 orang telah terbunuh di wilayah itu – lebih separuh daripada mereka di bawah umur 18 tahun, atau wanita.

SUMBER – AP

Related Articles

Back to top button