PalestinSemasa

Israel bunuh empat rakyat Palestin di Gaza dan Tebing Barat

Tebing Barat – Tentera Israel telah membunuh tiga rakyat Palestin semasa serbuan di Tebing Barat, dan seorang lagi warga Palestin dalam insiden berasingan di Semenanjung Gaza, ketika israel menghalang kemasukan beribu-ribu buruh Palestin.

Serbuan Tebing Barat berlaku pada hari Selasa di kem pelarian Jenin, dengan 20 yang lain turut cedera, menurut pegawai kesihatan Palestin. Mereka yang terkorban masih belum dinamakan.
Di Gaza, lelaki Palestin yang terbunuh dikenali sebagai Yousef Salem Radwan, 25. Dia ditembak oleh tentera Israel di timur Khan Yunis di Gaza, lapor media Palestin.

Tentera israel tidak mengesahkan pembunuhan di Gaza, tetapi menuduh mangsa telah berkumpul di sebelah pagar yang memisahkan Gaza dari Israel, dan ada “beberapa alat letupan telah diaktifkan oleh mengsa”. Tentera juga memberikan sedikit butiran mengenai kematian di Jenin, selain mengatakan bahawa ia telah melakukan serangan dron.

Keganasan itu berlaku selepas israel mengumumkan lewat Ahad bahawa ia akan mengekalkan lintasan Beit Hanoun (dipanggil “Erez” oleh Israel) yang ditutup berikutan protes sempadan dan “penilaian keselamatan” oleh pegawai pertahanan.

“Pembukaan semula lintasan akan tertakluk kepada penilaian berterusan berdasarkan situasi yang berkembang di rantau ini,” kata COGAT, unit kementerian pertahanan Israel yang bertanggungjawab ke atas hal ehwal awam Palestin.

Penutupan Beit Hanoun, satu-satunya laluan pejalan kaki keluar dari enklaf ke Israel, telah menyebabkan kira-kira 18,000 rakyat Palestin dari Gaza yang telah diberikan permit kerja israel tidak dapat mengakses pekerjaan mereka.

Rentetan protes datang semasa musim cuti di israel yang bermula dengan Rosh Hashanah, Tahun Baru Yahudi minggu lalu dan berterusan melalui perayaan Sukkot minggu depan.

Related Articles

Back to top button