agamaSemasa

Marah itu mudah, sabar lebih indah

Oleh : Zuhaili

Sebagai umat Islam kita memahami kepentingan menampilkan sifat sabar dalam kehidupan kita. Ia salah satu daripada 99 nama Allah (Aṣ-Sabūr), Allah telah memerintahkan orang-orang yang beriman untuk menjelmakan sifat ini. Ini ditunjukkan dalam ayat al-Quran berikut:

“Wahai orang-orang yang beriman! Mohonlah pertolongan dengan sabar ( sabar ) dan solat, sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar.” (2:153)

Dalam bahasa Inggeris, perkataan “patience” dilihat dengan konotasi negatif, bermakna anda bersabar selepas cubaan atau ujian melanda. Sebilangan orang mengatakan sabar bermakna duduk dan berdoa sambil mengharapkan keajaiban untuk memperbaiki keadaan. Namun, ini bukanlah sabar yang sebenar. Sabar sejati (sama seperti tawwakul ) adalah sifat yang aktif dan positif.

Takrif linguistik sabar ialah menahan atau menghentikan, dan takrif literal perkataan (bergantung pada cara ia digunakan) ialah ketabahan. Satu takrifan telah diberikan oleh ulama – sabar ialah ketabahan untuk tetap teguh tanpa mengira keadaan.

Melihat lebih mendalam pada definisi sabar,  sarjana mengatakan ia mempunyai 3 kategori atau bentuk yang berbeza:

1. SABAR DALAM MENTAATI ALLAH (SWT)

Bentuk sabar ini bermaksud mengikuti apa yang diperintahkan Allah, walaupun ia tidak mudah. Sebagai contoh, dalam ayat 134 surah Ali-Imran, Allah menyuruh kita menahan amarah. Kemarahan adalah emosi semulajadi manusia, dan kita semua akan mengalami keadaan akan tergoda dan kehilangan kawalan atas emosi kita. Tiada seorang pun daripada kita ini sempurna, usaha yang kita lakukan untuk menahan kemarahan itu adalah sabar.

2. SABAR DALAM MENJAUHI YANG HARAM

Terdapat banyak perkara dalam masyarakat moden kita bertentangan dengan apa yang diperintahkan Allah kepada kita. Sebagai contoh, penggunaan bahasa kasar diterima secara meluas dalam budaya hari ini, tetapi terdapat banyak hadis sahih di mana Nabi Muhammad (SAW) memberi amaran betapa besarnya dosa penggunaan bahasa kotor. Bahkan Allah melarang kita menggunakan bahasa keji dalam ayat kesebelas surah Hujurat.

3. SABAR DALAM MENGHADAPI MUSIBAH

Setiap daripada kita akan melalui masa-masa kesusahan. Kesusahan datang dalam bentuk yang berbeza. Ia mungkin cabaran kewangan, kesihatan, keluarga atau peribadi. Sabar dalam kategori ini bermakna tidak hilang kepercayaan apabila kita berhadapan dengan kesusahan.

Contoh terbaik dari jenis sabar ini adalah peristiwa Nabi Muhammad (SAW) berdakwah di Makkah. Selama tiga belas tahun, dia menghadapi semua jenis kesusahan, penderaan, dan ujian. Namun, dia tetap konsisten dalam usahanya, dalam solatnya, dan sikap positifnya terhadap Allah. Jelas sekali, tiada seorang pun daripada kita yang mempunyai tahap iman yang sama dengan Nabi Muhammad (SAW) kerana baginda adalah sebaik-baik manusia. Walau bagaimanapun, contoh sabar Baginda harus menjadi titik pengajaran kepada kita tentang bagaimana sabar boleh diterapkan dalam kehidupan seharian kita.

 

يٰٓاَيُّهَا الَّذِيْنَ اٰمَنُوا اسْتَعِيْنُوْا بِالصَّبْرِ وَالصَّلٰوةِ اِنَّ اللّٰهَ مَعَ الصّٰبِرِيْنَ

 

Ertinya: “Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.”

 

Setiap ujian manusia itu berbeza antara satu sama lain maka dengan kita bersabar dan yakin kepada Allah, ia akan menjadikan seorang hamba itu lebih reda menangani setiap masalah yang dihadapi.

Related Articles

Back to top button