Dunia

Israel enggan beri rawatan kepada tahanan Palestin yang menghidap kanser

RAMALLAH : Pihak berkuasa rejim Israel enggan menawarkan penjagaan kesihatan kepada tahanan Palestin, Abdul Baset Muatan yang menghidapi penyakit kanser, menurut Persatuan Banduan Palestin (PPS) pada Ahad.

Menurut PPS, keadaan kesihatan Muatan telah merosot secara mendadak kerana tidak mendapat rawatan kesihatan yang sewajarnya.

PPS menggesa tindakan segera untuk memastikan akses tahanan Palestin kepada penjagaan kesihatan yang diperlukan sebelum terlambat.

Muatan, yang ditahan pada 25 Oktober 2021, telah menjalani beberapa pembedahan sebelum ditahan; dia masih memerlukan ubat intensif dengan segera.

PPS juga memanggil pihak berkuasa Israel untuk membebaskan Muatan secepat mungkin kerana dia ditahan di bawah dasar penahanan pentadbiran.

Kumpulan hak tahanan mendesak pihak berkuasa Israel, terutamanya Perkhidmatan Penjara Israel untuk bertanggungjawab sepenuhnya ke atas nyawa tahanan yang sakit, terutamanya Muatan.

Semuanya berisiko teruk kerana penafian Israel terhadap hak mereka untuk mendapatkan penjagaan kesihatan yang mencukupi.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button