PalestinSemasa

Israel ‘jelas’ lakukan pembunuhan beramai-ramai di Gaza : peguam Palestin-Amerika

Tindakan Israel di Gaza berada di bawah definisi pembunuhan beramai-ramai kerana ia jelas melakukan tiga daripada lima tindakan pembunuhan beramai-ramai di bawah perjanjian antarabangsa, menurut peguam Palestin-Amerika Lara Elborno.

Dalam temu bual dengan Anadolu, Elborno menegaskan bahawa Israel mesti bertanggungjawab atas jenayahnya kali ini.

“Jika ia tidak bertanggungjawab atas jenayahnya, maka yang terjejas bukan sahaja keseluruhan rangka kerja undang-undang antarabangsa yang dibangunkan selepas Perang Dunia II untuk tujuan mencegah pembunuhan beramai-ramai, tetapi juga institusi antarabangsa yang telah ditubuhkan untuk tujuan menggalakkan akauntabiliti,” katanya.

Kegagalan untuk bertindak sekarang bermakna undang-undang dan institusi antarabangsa pada asasnya lemah, tidak berkesan sama sekali dan harus dirubah,” tambahnya.

Mengenai situasi semasa di Gaza, Elborno berkata Israel telah menyatakan hasratnya untuk meneruskan serangannya dan menumpukan perhatian di bahagian selatan Gaza selepas berakhirnya gencatan senjata.

Beliau berkata serangan kini semakin meningkat di bahagian selatan Gaza, di mana kira-kira 1.7 juta rakyat Palestin dari utara sebelum ini terpaksa melarikan diri.

Jumlah rakyat Palestin yang terbunuh dalam serangan udara dan darat yang tidak henti-henti Israel sejak 7 Okt kini hampir 15,900, dengan lebih 42,000 yang lain cedera.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button