PalestinSemasa

Türkiye beri amaran kepada Israel tentang akibat buruk beroperasi di bumi Türkiye

Pihak berkuasa Turki berkata mereka telah memaklumkan perisikan Israel tentang sebarang percubaan Israel untuk membunuh ahli kumpulan Palestin Hamas yang tinggal di Türkiye – seperti yang didakwa oleh media – akan mengakibatkan kesan yang serius.

Amaran oleh pegawai Turki pada hari Isnin, yang meminta untuk tidak dinamakan kerana sekatan bercakap kepada media, mengikuti cerita Wall Street Journal yang mendakwa bahawa di tengah-tengah serangan Israel yang berterusan ke atas Gaza, Israel juga merancang untuk membunuh anggota Hamas yang tinggal di luar Palestin, termasuk di Türkiye, Lubnan, dan Qatar.

Ronen Bar, ketua agensi perisikan domestik Israel Shin-Bet (Shabak), juga berkata dalam siaran rakaman di televisyen negara Israel KAN bahawa Israel “bertekad untuk membunuh pemimpin Hamas di seluruh dunia, termasuk Qatar, Türkiye dan Lubnan, walaupun ia mengambil masa bertahun-tahun.”

Amaran yang diperlukan terhadap sebarang tindakan sedemikian telah dibuat kepada pegawai Israel yang berkenaan, kata pegawai Turki.

Bercakap kepada Anadolu, para pegawai menyebut bahawa pelbagai perkhidmatan perisikan asing sebelum ini cuba melakukan aktiviti haram di wilayah Turki, tetapi tidak berjaya, menegaskan bahawa tiada perkhidmatan perisikan asing akan dibenarkan untuk menjalankan operasi sedemikian di bumi Republik Türkiye. 

Pegawai Turki mengutuk kekejaman serangan Israel ke atas Gaza, mengorbankan hampir 16,000 nyawa, dan menekankan bahawa Hamas bukanlah kumpulan pengganas.

SUMBER : TRTWorld

Related Articles

Back to top button