PalestinSemasa

israel lancar serangan udara ke atas Gaza

GAZA: Pesawat perang penjajah israel melancarkan beberapa siri serangan udara pada malam Khamis dengan menyasarkan beberapa lokasi di seluruh Semenanjung Gaza yang dikepung, menurut wartawan WAFA.

Menurut WAFA, jet pejuang israel melepaskan sekurang-kurangnya 3 peluru berpandu ke sebuah pos di kawasan kejiranan Al-Zaytoun di tenggara Bandar Gaza, menyebabkan kemusnahan, kebakaran serta kerosakan kepada kemudahan jiran.

Jet pejuang israel juga menyerang sebuah pos di barat daya Kota Gaza, menyebabkan kerosakan harta benda namun tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Letupan daripada serangan udara israel turut kedengaran di Beit Hanoun, utara Semenanjung Gaza, serta di Khan Yunis di selatan enklaf itu.

Sebuah rumah penduduk Palestin telah terbakar di bandar Al-Ram, utara Baitulmaqdis selepas dibom rejim penjajah israel semasa pertempuran meletus di bandar itu malam tadi.

Tiada kemalangan jiwa atau kecederaan dilaporkan setakat ini, tetapi beberapa tapak rosak selepas menjadi sasaran dalam serangan peluru berpandu itu, menurut laporan media.

Keganasan itu berlaku selepas serangan polis israel ke atas jemaah Palestin di Masjid Al-Aqsa, Baitulmaqdis yang dijajah, semasa Ramadan dan ia mencetuskan ketegangan di seluruh wilayah itu.

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi

Akaun Maybank

Tabung Kemanusiaan MAPIM (Dana MAPIM):
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button