Covid19Semasa

JAIS keluarkan ketetapan terkini solat Jumaat di Selangor

SHAH ALAM : Mulai 25 Februari ini, hanya jemaah lengkap dua dos vaksin dan satu dos penggalak sahaja dibenarkan untuk menunaikan solat Jumaat di masjid-masjid seluruh Selangor, menurut Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Ketetapan terbaharu yang diedarkan secara dalaman oleh  itu melibatkan pihak pengurusan masjid, surau, dan musolla negeri.

JAIS dalam satu kenyataan berkata langkah itu selaras dengan keperluan untuk mengukuhkan pematuhan prosedur operasi standard di masjid, surau dan musola di seluruh Selangor bagi memerangi wabak Covid-19.

Ahad lepas, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) merekodkan 28,734 kes baharu Covid-19, termasuk 7,166 kes atau 24.9 peratus melibatkan penularan di Selangor.

Dalam pada itu, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj berkenan mengekalkan ketetapan solat Jumaat, solat lima waktu dan program hiburan yang dikeluarkan JAIS pada 20 Januari lalu, mengikut ketetapan surat pekeliling bertarikh 21 Februari.

Ketetapan bertarikh 20 Januari lalu itu, menjelaskan mengenai Ketetapan Baru Pelaksanaan Solat Fardu Jumaat Dengan Kapasiti Penuh Serta Penjarakan Fizikal 1 Meter Antara Jemaah Di Semua Masjid, Surau Kebenaran Solat Jumaat Di Selangor.

Susulan perkembangan terkini penularan wabak Covid-19 dan kebimbangan baginda bahawa keadaan akan bertambah buruk dan menjejaskan aktiviti di masjid, surau dan musola, baginda berkenan agar pentadbir masjid, surau dan musolla di seluruh Selangor menambah baik penguatkuasaan selepas berunding dengan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor.

“Jemaah haji yang menerima vaksin lengkap dua dos dan vaksin penggalak dibenarkan untuk menghadiri solat Jumaat.

“Pihak masjid juga perlu  memastikan penandaan kedudukan jemaah dilakukan dengan jelas di ruang dewan solat utama dan ruang limpah masjid, surau dan musolla  berdasarkan penjarakan fizikal 1.0 meter.

“Jemaah haji juga perlu mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) sedia ada iaitu sihat dan tidak bergejala, memakai pelitup muka, membawa sejadah besar, berwuduk, selain mempamer dan merekod kehadiran menerusi aplikasi MySejahtera,” menurut edaran itu.

Di samping itu, pihak pengurusan mesti memastikan bahawa ruang solat berhawa dingin mempunyai pengudaraan dengan membuka sebahagian pintu dewan solat utama masjid, surau dan musolla masjid untuk mengelakkan kitaran peredaran udara tepu yang memungkinkan penularan lebih mudah berlaku.

Tambahan pula, pihak pentadbiran perlu memastikan sanitasi dilakukan secara berkala, terutamanya sebelum dan selepas solat atau penyertaan yang melibatkan jemaah yang ramai.

-AGENSI

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button