Semasa

MetMalaysia keluarkan amaran ribut petir hampir di semua negeri

PETALING JAYA : Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir di sepuluh negeri.

Hujan lebat, ribut petir dan angin kencang dijangka memberi kesan kepada seluruh negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, menurut MetMalaysia.

“Cuaca buruk dijangka berterusan sehingga 9 malam hari ini.

“Selain itu, keadaan yang sama berlaku di daerah Yan, Kuala Muda, dan Bandar Baharu di Kedah, serta wilayah Seberang Perai Utara, Tengah dan Selatan di Pulau Pinang,” katanya hari ini.

Sementara itu, hujan lebat dan ribut petir direkodkan hampir di seluruh daerah Perak serta beberapa tempat di Negeri Sembilan, termasuk Seremban dan Port Dickson, petang ini.

“Ia melibatkan daerah Tangkak, Muar, dan Batu Pahat di Johor,” katanya.

Sementara itu, MetMalaysia menasihatkan orang ramai di Terengganu dan Sarawak supaya mengambil langkah berjaga-jaga berikutan hujan lebat dan ribut petir yang menjejaskan beberapa bahagian di negeri tersebut.

“Ia dijangka berterusan sehingga sekitar jam 6 petang,” katanya.

MetMalaysia menjangkakan cuaca lembap dengan hujan dan ribut petir di negeri-negeri Pantai Barat Semenanjung dari tengah hari hingga awal petang, menurut laporan lain.

Lima kawasan di Dengkil baru-baru ini dilanda ribut petir yang berlaku pada 5.30 petang semalam, menyebabkan kerosakan pada kereta, surau, premis komersial dan rumah penduduk di wilayah itu.

Kira-kira 70 kediaman di daerah Belimbing Dalam dan Melaka Tengah, termasuk Krubong, Tanah Merah, Lanjut Manis, dan Kampung Ladang, turut musnah dilanda ribut yang berlaku lewat petang semalam.

-AGENSI

 

Related Articles

Back to top button